Απαγορεύεται, πλέον, στους δημοσιογράφους η πρόσβαση στις κλινικές που νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης της Λιβερίας η οποία λίγο νωρίτερα εμπόδισε τα μέσα να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού μιας κλινικής στη Μονρόβια.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), που διαχειρίζονται μια κλινική περίπου 250 κλινών στη Μονρόβια, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έστειλαν μια επιστολή στην κυβέρνηση της Λιβερίας για να βεβαιωθούν ότι δεν τους αφορά το μέτρο αυτό.
«Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον άδεια να εισέρχονται στα κέντρα θεραπείας ασθενών με Έμπολα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sky FM ο Άιζακ Τζάκσον, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι «έχουν ξεπεράσει τα όρια».
«Παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, βγάζουν φωτογραφίες για να τις πουλήσουν σε διεθνή μέσα. Βάζουμε τέλος σε όλα αυτά», υπογράμμισε απαντώντας σε μια ερώτηση, αφού κάποιοι δημοσιογράφοι που είχαν πάει να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού δεν έλαβαν άδεια να εισέλθουν στην κλινική Άιλαντ στη Μονρόβια.
«Δεν υπάρχει διαμαρτυρία, όλα πηγαίνουν καλά με το νοσηλευτικό προσωπικό, οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα», διαβεβαίωσε ο Τζάκσον αναφερόμενος στην κλινική αυτή που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 21 Σεπτεμβρίου και την οποία διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το νοσηλευτικό προσωπικό στη Λιβερία κήρυξε απεργία σε όλη τη χώρα με αίτημα την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα που πλήττει τη χώρα.
«Η πλειονότητα των εργαζομένων δεν έρχεται να εργαστεί και όσοι έρχονται δεν εργάζονται», κατήγγειλε ο δρ. Ατάι Ομορούτο, διευθυντής της κλινικής Άιλαντ.
«Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε ως 300 ασθενείς αντί για 150 εξαιτίας της μεγάλης εισροής ανθρώπων. Όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν άλλο νέο ασθενή διότι δεν υπάρχουν άνθρωποι για να τον φροντίσουν», υπογράμμισε μιλώντας σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Λιβερία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα, διαθέτει 620 κρεβάτια, την ώρα που οι ανάγκες της εκτιμώνται στα 2.930.