Μέλη του διπλωματικού σώματος, αρχιερείς, κληρικοί, εκπρόσωποι κοινοτήτων και φορέων, έδωσαν το «παρών» στη θεία λειτουργία που έγινε, χτες, στην πατριαρχική μονή Αγίου Σάββα για τα δέκα χρόνια από την εκλογή του Θεόδωρου Β’ στον θρόνο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δέχτηκε τηλεφωνικώς τις ευχές του πρωθυπουργού της Αιγύπτου και καλού του φίλου, Ιμπραχίμ Μάχλεμπ. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας αναφέρθηκε στον γνώμονα, με βάση τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του.

«Με τη Χάρη και το Έλεος του Κυρίου της Δόξης και με τον Φωτισμό και την Προστασία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Εφόρου και Ιδρυτού της Εκκλησίας μας κλείνουμε δέκα έτη πατριαρχικής διακονίας με γνώμονα διπλό. Αφενός μεν να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την ανεκτίμητο παρακατήθηκη πίστεως και καρτερίας του πληρώματος της Δευτεροθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ανατολής. Αφετέρου δε να προάγουμε την πραγμάτωση της σωτηριώδους νομοτέλειας της χριστιανικής διακονίας και αγάπης δια του ευαγγελισμού των εθνών της πνευματικώς διψώσης αφρικανικής ηπείρου» υπογράμμισε.

Πριν από την απόλυση της λειτουργίας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αφιέρωσε στην ιερά πατριαρχική μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, περίτεχνα αργυρά ιερά σκεύη και ιερό ευαγγέλιο, παρακαταθήκη πολύτιμη σε διηνεκή ανάμνηση και ευγνωμοσύνη.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο αρχονταρίκι της μονής, όπου ο Mακαριότατος δέχθηκε ευχές για υγεία και μακροημέρευση από τους ευλαβείς παροίκους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε πανηγυρική επετειακή εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, παρουσία του κυβερνήτη Αλεξανδρείας Τάρεκ Μάγντι, διπλωματικών αρχών και εκπροσώπων άλλων δογμάτων, όπου και παρουσιάστηκε το έργο του Πατριάρχη, ενώ δόθηκε συναυλία από τον Βασίλη Σκουλά.