Η Ρωσία θα κάνει «μια συνεισφορά» στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού που θα αναλάβει δράση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Έχουμε μια συμβολή να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια, αλλά θα το κάνουμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σκοπού: να γίνει μια ανάλυση εις βάθος της κατάστασης», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι για την εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών.
Αυτή η «συμβολή» θα αποσκοπεί να υποστηριχθεί η ιρακινή κυβέρνηση, «ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι σε θέση να πολεμήσει τους τρομοκράτες, να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους», διευκρίνισε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ήδη τον Ιούλιο ότι άρχισε να παραδίδει επιθετικά ελικόπτερα και καταδιωκτικά αεροσκάφη στο Ιράκ.
«Παρομοίως, παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ άλλων, στη Συρία, η οποία είναι αντιμέτωπη, σε λίγο μικρότερο βαθμό, με μια σοβαρή τρομοκρατική απειλή», όπως και άλλοι «εταίροι μας, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Υεμένη, η Ιορδανία», ανέφερε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως η Ρωσία «είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διασαφήνιση γενικότερων μέτρων στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Η διεθνής κοινότητα, οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν σήμερα στο Παρίσι στη διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια στο Ιράκ, υποσχέθηκε να υποστηρίξει τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «με όλα τα απαραίτητα μέσα», περιλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο την Πέμπτη, η Ρωσία είχε κρίνει ότι τα ενδεχόμενα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσε μια κατάφωρη, «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την ιδέα να γίνουν πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία χωρίς να έχει υπάρξει καμιά επαφή με τη συριακή κυβέρνηση», είπε σήμερα ο Λαβρόφ, και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να «αντληθούν μαθήματα από τα δύο σταθμά και τα δύο μέτρα που εφαρμόστηκαν στον αγώνα εναντίον τρομοκρατίας».
«Η τρομοκρατική απειλή είναι πολύ σοβαρή ώστε να αφήνουμε ιδεολογικά κίνητρα να μας κάνουν να συμβιβαζόμαστε όσον αφορά την αντίδρασή μας», συνέχισε ο Λαβρόφ, κρίνοντας ότι «το Ιράν και η Συρία είναι φυσικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον του ΙΚ».
Εξάλλου ο επικεφαλής της διπλωματίας της Νορβηγίας είπε σήμερα ότι η χώρα του θα εξετάσει τη στρατιωτική συμβολή της στην εκστρατεία εναντίον του ΙΚ, αναγγέλλοντας κατά τα φαινόμενα μια αλλαγή της μέχρι σήμερα θέσης της χώρας του.
Κατά κύριο λόγο, η Νορβηγία θα κάνει «περαιτέρω προσπάθειες στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε στην εφημερίδα Verdens Gang στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την ασφάλεια του Ιράκ στο Παρίσι.
Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, «συνεχίζουμε να εξετάζουμε εάν, πέραν της ανθρωπιστικής συμβολής μας, θα μπορούσαμε επίσης να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων».
Σύμφωνα με τον Μπρέντε, η Νορβηγία θα μπορούσε για παράδειγμα να συμβάλει στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αιτήματα που θα υποβληθούν στο Όσλο και η τελική απόφαση υπόκειται στην έγκριση του νορβηγικού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, το Ιράκ «λυπάται για την απουσία του Ιράν» από τη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι.
«Ζητήσαμε επιμόνως να είναι παρόν το Ιράν, παρόλα αυτά δεν είμαστε εμείς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Λυπούμαστε για την απουσία του Ιράν από τη διάσκεψη αυτή», δήλωσε ο αλ Τζααφάρι στους δημοσιογράφους.
«Όλες οι χώρες ανησυχούν για το πρόβλημα του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα η οποία μας έχει προσφέρει υποστήριξη πολλές φορές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Ιράν έχει χαρακτηρίσει παράνομο τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, εκτιμώντας ότι πραγματικός του στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι δυτικές χώρες ήταν διχασμένες όσον αφορά την παρουσία του Ιράν στη διάσκεψη του Παρισιού, ενώ πολλές αραβικές, σουνιτικές χώρες έβλεπαν αρνητικά μια πιθανή συμμετοχή της Τεχεράνης.
Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν «στρατιωτικά» με το Ιράν στη μάχη τους κατά του ΙΚ, όμως παραμένουν ανοικτές στη συνέχιση «ενός διπλωματικού διαλόγου» για το θέμα.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι: «Εξακολουθεί να είναι απίθανό το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι το Ιράν θα υποστηρίζει τις βασικές γραμμές του σχεδίου μας και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα φανεί συνεργάσιμο σε ό,τι αφορά τα σχέδια του συνασπισμού».
Ο αλ Τζααφάρι δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή διάσκεψη.
Δήλωσε: «Δεν αναφερθήκαμε σε λεπτομέρειες σήμερα το πρωί. Οι διάφορες πλευρές είχαν θετικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση και την υποστήριξη που θα προσφέρουν στο Ιράκ».
Εξάλλου ο ιρακινός υπουργός χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Μοσούλης «έναν ζωτικής σημασίας στόχο για το Ιράκ» και πρόσθεσε ότι «χάρη στις επιχειρήσεις του στρατού που θα διεξαγάγουμε πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να την ανακαταλάβουμε. Πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να απελευθερώσουμε τη Μοσούλη μεσοπρόθεσμα».
Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη και την Τικρίτ τον Ιούνιο και ανακοίνωσε την ίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει.