Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε ο νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το ΑΠΕ.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία κγια ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 και για κακόβουλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, βάζοντας στο στόχαστρο πρόσωπα και οντότητες.
«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό», τόνισε ο Πεσκόφ. «Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Πεσκόφ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη με τον Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής «σε τρίτη χώρα». Μέχρι στιγμής η Μόσχα έχει αντιδράσει χλιαρά στην πρόταση αυτή και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαρτηθεί από την αμερικανική συμπεριφορά προς τη Ρωσία.
Σήμερα ο Πεσκόφ τόνισε ότι ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξαγωγής μιας τέτοιας συνόδου, όμως πρόσθεσε ότι «οι δύο πρόεδροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν αυτό θα εμποδίσει ή όχι» τη διεξαγωγή μιας συνόδου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει οξυμένη, με δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι ανεπτυγμένες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Κατά συνέπεια είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση, εκτίμησε ο Πεσκόφ, παρά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη δύο πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στα ανατολικά, ενώ έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις των Δυτικών να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.
Από τον Ιανουάριο, όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επιδεινώθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Η Μόσχα ανακάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «δολοφόνο».