Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα παρουσιάσει την Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που όπως είπε ο ίδιος θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή για τις ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία με στόχο να «περιγράψει ποιο θα είναι το σχέδιο» και την Τρίτη θα συναντήσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για να τους ζητήσει τη στήριξή τους προς το σχέδιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.
Ο πρόεδρος, ο οποίος ηγήθηκε εκστρατείας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, δεν έχει παρουσιάσει μία σαφή στρατηγική αντιμετώπισης του ΙΚ και τον περασμένο μήνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχουμε ακόμη κάποια στρατηγική».
«Θέλω απλά ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τη φύση της απειλής και με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε και να έχει εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC «Meet the Press».
«Η επόμενη φάση είναι να ξεκινήσουμε επιθέσεις», είπε.
Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
«Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι δεν έχουμε πληροφορίες για απειλές στην πατρίδα μας» από το ΙΚ, αλλά η οργάνωση έχει προσελκύσει ξένους τζιχαντιστές από δυτικές χώρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ «ανενόχλητοι». «Συν τω χρόνω, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για την πατρίδα», είπε ο Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ή στη Συρία λέγοντας «δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο με τον πόλεμο στο Ιράκ» και περιέγραψε τις προσπάθειες που κατέβαλε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία για το σχηματισμό συμμαχίας.
Αυτή θα είναι «παρόμοια με το είδος της εκστρατείας αντιτρομοκρατίας την οποία πραγματοποιούμε συστηματικά τα τελευταία πέντε, έξι, επτά χρόνια», είπε.
«Θα αποτελέσουμε τμήμα μίας διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα για την υποστήριξη των ενεργειών των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων και των κουρδικών». Άλλες εννέα χώρες έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στον «πυρήνα» αυτής της συμμαχίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, βρίσκονται σε αποστολή στην περιοχή προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. «Θα τους αποδυναμώσουμε συστηματικά. Θα συρρικνώσουμε τα εδάφη που ελέγχουν και στο τέλος θα τους νικήσουμε», είπε ο Ομπάμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο αν θα δώσει εντολή για αεροπορικά πλήγματα στη Συρία. «Η στρατηγική μας τόσο για το Ιράκ όσο και για τη Συρία είναι ότι θα καταδιώξουμε τους τζιχαντιστές του ΙΚ και τους πόρους τους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».
Τόνισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί τη βοήθεια των σουνιτικών αραβικών χωρών στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.
«Θεωρώ ότι ίσως για πρώτη φορά, είναι απολύτως σαφές ότι το πρόβλημα για τα σουνιτικά κράτη στην περιοχή -πολλά εκ των οποίων είναι σύμμαχοί μας- δεν είναι μόνο το Ιράν. Δεν είναι απλώς ζήτημα σουνιτών-σιιτών», σχολίασε. Το Ιράν είναι στο μεγαλύτερο μέρος του σιιτικό.
Ο Ομπάμα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική επειδή εμφανίζεται να μην ασχολείται στενά με την ιρακινή κρίση, κυρίως μάλιστα όταν έπαιξε γκολφ λίγα μόνο λεπτά αφότου πληροφορήθηκε τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές.
Όπως είπε στο NBC, θα ήθελε «να κάνει διακοπές από τον Τύπο», αλλά παραδέχτηκε ότι η επιλογή του γκολφ ήταν κακή.
Όπως εξήγησε, θα έπρεπε να είχε φανταστεί πως θα έδειχνε αυτό αλλά, σχολίασε ότι το «θέατρο» που προϋποθέτει το αξίωμα του προέδρου είναι «κάτι που δεν μου έρχεται πάντα αβίαστα».