Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία σήμερα ότι είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξος πως η κρίση στην Ουκρανία οδεύει προς αποκλιμάκωση.
«Θα ήταν καλό και χρειάζεται κατεπειγόντως να σημειωθεί πρόοδος στις άμεσες συνομιλίες εδώ», είπε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτον0μιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο Παρασκευή, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα συναντηθεί η λεγόμενη ομάδα επαφής, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία διαρκεί πέντε μήνες.
Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ότι προτίθενται να κηρύξουν εκεχειρία αποτελούν ένα «φως στην άκρη του τούνελ» σε αυτή την πεντάμηνη σύρραξη, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου.
«Πιστεύω ότι ήδη βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ», είπε ο Μιχαήλ Φεντότοφ στο πρακτορείο Interfax.
«Αν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία, αυτό θα σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για κανονικές διαπραγματεύσεις, για κανονικό πολιτικό διάλογο. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η εκεχειρία», πρόσθεσε ο Φεντότοφ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησε σήμερα τις προτάσεις για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση.
Ο Λαβρόφ και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασαν και οι δύο την ελπίδα ότι η πρόταση για εκεχειρία εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα βοηθήσει να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές στις συνομιλίες που θα έχουν αύριο Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στη συνομιλία που είχε ο Λαβρόφ με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επισημάνθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν «ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θετική τάση».