Αναζητώντας τη σορό μιας γυναίκας που είχε εξαφανιστεί το 1995, ιατροδικαστικοί εντόπισαν λείψανα 26 αγνώστων σε μυστικό ομαδικό τάφο στην Μπογοτά της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει την εισαγγελία στο καθήκον αυτό.
Συνολικά εκταφιάστηκαν υπολείμματα 26 ανθρώπων.
Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκεται ο μυστικός ομαδικός τάφος στην Μπογοτά, πόλη ανεξίτηλα σημαδεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα για σχεδόν εξήντα χρόνια, αν και λιγότερο από περιοχές της επαρχίας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Έπειτα από δεκαετίες βίας, στη χώρα των Άνδεων αγνοούνται περίπου 120.000 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν οι τετραπλάσιοι από όσους «εξαφάνισαν» οι δικτατορίες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Χιλής τον 20ό αιώνα, σύμφωνα με τη μονάδα έρευνας για τα πρόσωπα που φέρονται να αγνοούνται.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, τον στρατό, τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, συμμορίες…
Η εισαγγελία δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τα χθεσινά ευρήματα. Ανέφερε στον Τύπο απλά ότι «τα λείψανα διακομίστηκαν σε εργαστήριο γενετικής για τη διαδικασία αναγνώρισης», ώστε να εξακριβωθεί ποια ήταν τα θύματα.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, παρέχουν επίσης τεχνική υποστήριξη στην κολομβιανή εισαγγελία στο έργο του εντοπισμού και της αναγνώρισης των αγνοουμένων του εμφυλίου πολέμου.
«Σκοπός της τεχνικής υποστήριξης είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων εντοπισμού και αναγνώρισης μυστικών τάφων, προσαγωγής των υπεύθυνων στη δικαιοσύνη, προσδιορισμού των συνθηκών των θανάτων και την αξιοπρεπή παράδοσή τους στους επιζήσαντες συγγενείς», ανέφερε η πρεσβεία.
Ο περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Κολομβία το 1958 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, χωρίς να λογαριάζονται οι 120.000 «εξαφανισμένοι», ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη, δημόσιου θεσμού. Τα δεδομένα αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς των τελευταίων ετών.
(φωτογραφία αρχείου)