Δύο χωριστές επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επαρχία Σάμπουα της νότιας Υεμένης είχαν ως αποτέλεσμα 13 στρατιωτικοί να βρουν τον θάνατο, ανέφεραν κυβερνητικές και ιατρικές πηγές.
Η οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα και δρα στην Υεμένη, ανέφερε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι εξαπέλυσε μια «εκτεταμένη εκστρατεία στην επαρχία Σάμπουα την Κυριακή το μεσημέρι με στόχο έναν αριθμό θέσεων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος στη Σαναά».
Οι σημερινές επιθέσεις είναι από τις πιο σημαντικές που εξαπολύουν οι εξτρεμιστές στο νότιο τμήμα της Υεμένης αφότου ο στρατός της χώρας άρχισε μια μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση για να εκδιώξει την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) από τα προπύργιά της στις επαρχίες Αμπιάν και Σάμπουα.
Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος είχε πει πως στην πρώτη επίθεση, σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στη Γκολ αλ Ράιντα, στην επαρχία Σάμπουα, σκοτώθηκαν εκτός από τον καμικάζι τρεις στρατιώτες. Η δεύτερη επίθεση, σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στην Άζαν, επίσης στην επαρχία Σάμπουα, είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο άλλοι τρεις στρατιώτες, σύμφωνα με έναν δεύτερο Υεμενίτη αξιωματούχο. Σε άλλη επίθεση στην Άζαν σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες, σύμφωνα με έναν τρίτο αξιωματούχο.
Ωστόσο νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Μπάλχαφ ανέφεραν ότι είδαν τις σορούς 13 Υεμενιτών στρατιωτών ενώ 33 ακόμη πρόσωπα νοσηλεύονται, ορισμένα σε κρίσιμη κατάσταση.
Χθες Σάββατο άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν πέντε εξτρεμιστές οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν ένα αστυνομικό τμήμα στην ανατολική επαρχία Χαντραμούτ, σύμφωνα με το υεμενίτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.
Εξάλλου επίσης χθες στην επαρχία Λαχζ ένας αξιωματικός της αστυνομίας δολοφονήθηκε από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο αστυνομικός διευθυντής Σάλεχ Αμπντάλα Σάλεχ, 65 ετών, δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του στην αλ Χούτα, την πρωτεύουσα της Λαχζ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο κατά τον οποίο επίσης οι δράστες, «μέλη της αλ Κάιντα», κατάφεραν να διαφύγουν.
Οι αστυνομικοί και οι αξιωματικοί του στρατού στην Υεμένη στοχοθετούνται συχνά από ενόπλους, και γενικά οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον τους στο εξτρεμιστικό δίκτυο.