Έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «να σταματήσει άμεσα τη μεταφορά φορτίου καυσίμων από τις ΗΠΑ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ’ οδών προς το Ισραήλ για χρήση από τον ισραηλινό στρατό», απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση έχει επανειλημμένα καλέσει για ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων για όλα τα μέρη της σύγκρουσης, καθώς -όπως τονίζει- υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και από τις δύο πλευρές, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, παρά τη ραγδαία αύξηση των αμάχων νεκρών από εναέριες και άλλες στρατιωτικές επιθέσεις, συνεχίζει να προμηθεύει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους καυσίμων προς τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων για μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά οχήματα. Η τελευταία παράδοση καυσίμων από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ έγινε στις 14 Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Το 2013 και 2014 πραγματοποιήθηκαν εννέα αποστολές από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Ένα δεξαμενόπλοιο με το πιο πρόσφατο φορτίο καυσίμων από τις ΗΠΑ πλέει κοντά στις Αζόρες και αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ στις 12 Αυγούστου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Με τη συνέχιση της προμήθειας καυσίμων για τα στρατιωτικά οχήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις και έχουν ως αποτέλεσμα αυξανόμενους θανάτους αμάχων και φρικτούς τραυματισμούς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βάψει με περισσότερο αίμα τα χέρια της», δήλωσε ο Μπράιαν Γουντ, Επικεφαλής του τμήματος Ελέγχου Όπλων και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε: «Αντί να συνεχίσουν να στέλνουν φορτία καυσίμων και όπλων προς τον ισραηλινό στρατό, οι ΗΠΑ πρέπει να αναστείλουν αμέσως όλες αυτές τις αποστολές και να στηρίξουν μια διεθνή έρευνα για τις θηριωδίες που διεξάγονται από τις δύο πλευρές».
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρασχέθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία από την TransArms στο Σικάγο και τη Διεθνή Υπηρεσία Πληροφοριών Ειρήνης στην Αμβέρσα, στις 23 Ιουλίου 2014, το πετρελαιοφόρο «Overseas Μύκονος», με σημαία των ΗΠΑ, έχοντας αναχωρήσει από το Χιούστον, απέπλευσε από το λιμάνι το Κόρπους Κρίστι του Τέξας με δηλωθέντα προορισμό το Ashkelon, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος τερματικός σταθμός πετρελαίου βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η επίθεση, οι αμείλικτες εναέριες και χερσαίες επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Χιλιάδες σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εγκαταστάσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 440 παιδιών. Τουλάχιστον 64 Ισραηλινοί στρατιώτες, δύο Ισραηλινοί άμαχοι και έναν Ταϊλανδός πολίτης έχουν επίσης σκοτωθεί, καθώς η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να εκτοξεύουν αδιακρίτως πυραύλους στο Ισραήλ, σημειώνει η οργάνωση. Χωρίς να διαφαίνεται ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών στον ορίζοντα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα κράτη να επιβάλλουν αμέσως ένα ολοκληρωμένο περιεκτικό εμπάργκο όπλων προς όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Γάζα.
«Οι ΗΠΑ και το Ιράν είναι και οι δύο ένοχοι καθώς καθιστούν δυνατές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, παρέχοντας στρατιωτική υποστήριξη προς τις αντιμαχόμενες πλευρές. Χωρίς την προμήθεια στρατιωτικών τεχνολογιών, καμία πλευρά που εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Γάζα δεν θα ήταν σε θέση να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατ’ επανάληψη με τέτοιας κλίμακας ατιμωρησία. Μέχρι οι παραβάτες και των δύο πλευρών να λογοδοτήσουν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία αποστολή στρατιωτικών προμηθειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις», δήλωσε ο Μπράιαν Γουντ.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η κατάσταση στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
«Αποστολές καυσίμων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ»
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, έγγραφα μεταφοράς τα οποία παρασχέθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία δείχνουν ότι το «Overseas Σαντορίνη» και το αδελφό-πλοίο «Overseas Μύκονος» έπιασαν λιμάνι στο τερματικό σταθμό πετρελαίου Ashkelon του Ισραήλ, τουλάχιστον 10 φορές από τον Ιανουάριο το 2013 – έξι φορές από τον Ιανουάριο του 2014. Τα πλοία παρέδωσαν συνολικά 277.000 τόνους αεροπορικών καύσιμων (περίπου 404 εκατομμύρια λίτρα) που παρείχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα δύο δεξαμενόπλοια διαχειρίζεται η εταιρεία OSG Ship Management (GR) Ltd, που εδρεύει στην Αθήνα.
Επτά ημέρες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα στις 8 Ιουλίου, στα πλαίσια της «Επιχείρησης Προστατευτική Αιχμή», η πιο πρόσφατη αποστολή αεροπορικών καυσίμων παραδόθηκε με ένα δεξαμενόπλοιο υπό αμερικάνικη σημαία, το «Overseas Σαντορίνη». Το δεξαμενόπλοιο αναχώρησε από το Κόρπους Κρίστι του Τέξας, στις 21 Ιουνίου 2014 και έφτασε στο Ashkelon στις 14 Ιουλίου 2014, μεταφέροντας 26.000 τόνους (περίπου 38,4 εκατομμύρια λίτρα) αεροπορικών καυσίμων, στο πλαίσιο του συμβολαίου με το τμήμα Ενέργειας του Αμυντικού Οργανισμού Εφοδιασμού των ΗΠΑ.
Το τμήμα Ενέργειας του Αμυντικού Οργανισμού Εφοδιασμού των ΗΠΑ (US Defense Logistics Agency Energy – DLA Energy), ο αρμόδιος οργανισμός των ΗΠΑ για την προμήθεια και διανομή των διαφόρων τύπων καυσίμων στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, πραγματοποίησε εννέα από τις 10 αποστολές αεροπορικών καυσίμων στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του 2013 και 2014. Η άλλη αποστολή εποπτεύθηκε από την «κυβέρνηση του Ισραήλ», μέσω του προξενείου της στη Νέα Υόρκη.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανατεθεί από το DLA Energy συμβάσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για την παροχή αεροπορικών καυσίμων προς τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ιδίως σε μια θυγατρική εταιρεία της Valero Energy, που εδρεύει στο Σαν Αντόνιο.
Τον Οκτώβριο του 2013, το DLA Energy απένειμε σε μια εταιρεία με έδρα το Τέξας, τη Valero Marketing and Supply Co, συμβόλαιο αξίας 331 εκατομμύριων δολαρίων ΗΠΑ για την παράδοση αεροπορικών καυσίμων για τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Επίσης απένειμε στην εταιρία PETROMAX LLC, που εδρεύει στο Bay City του Τέξας, σύμβαση για την παράδοση βενζίνης για τα οχήματα των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ.
Προηγουμένως κατά τη διάρκεια του 2013, είχε απονεμηθεί στη Valero Marketing and Supply Co συμβόλαιο αξίας $246 εκατομμυρίων για την παράδοση αεροπορικών καυσίμων στον ισραηλινό στρατό. Όταν η Διεθνής Αμνηστία ήρθε σε επαφή μαζί τους, εκπρόσωπος της Valero απήντησε ότι δεν ήταν η πολιτική της Valero να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των συμβάσεων προμηθειών της εταιρίας. Η OSG Ship Management και η PETROMAX δεν απήντησαν στις επιστολές της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στις 16 Απριλίου 2013, το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενημερώθηκε πως η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει 3,456 εκατ. λίτρα αεροπορικών καυσίμων JP-8 (αεριοπροώθησης), αξίας $ 2.7 εκ. δηλώνοντας ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ». Το καύσιμο JP-8 χρησιμοποιείται για μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16 , που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και που έχουν χρησιμοποιηθεί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, καθώς και ορισμένα άλλα αεροσκάφη, μαχητικά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα τους.
Τα μαχητικά F-16 έχουν αναπτυχθεί από τουλάχιστον 12 μονάδες των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει αγοράσει πάνω από 300 F-16 από το 1980 με περισσότερα από 170 να είναι ενεργά.
Σύμφωνα με το Νόμο Εξωτερικής Βοήθειας των ΗΠΑ, δεν μπορεί να παρασχεθεί καμία βοήθεια για ασφάλεια σε «οποιαδήποτε χώρα, της οποίας η κυβέρνηση εμπλέκεται σε ένα σταθερό μοτίβο κατάφορων παραβιάσεων των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μια ρήτρα στο νόμο που επιτρέπει στον Πρόεδρο να συνεχίσει τον εφοδιασμό προς το Ισραήλ σε «έκτακτες περιστάσεις».
«Εθελοτυφλώντας επίμονα στο καταστροφικό ανθρώπινο κόστος της τεράστιας αποστολής όπλων και στρατιωτικών καυσίμων προς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ περιφρονούν ασύστολα τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μπράιαν Γουντ.