Η Βουλγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκατέλειψε τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας και ο εμβολιασμός προτείνεται πλέον σε όλους.
Ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά πορεία, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει να εμβολιαστούν αυτοί που μπορούσαν να το κάνουν κατά προτεραιότητα, είτε πρόκειται για γιατρούς είτε για νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς ή κοινωνικούς λειτουργούς.
«Εμπιστευθείτε την επιστήμη!» καλούσε απελπισμένος ο υπουργός Υγείας Κονσταντίν Ανγκέλοφ, βλέποντας μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων να εμφανίζονται στα ραντεβού τους.
Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει έτσι το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη των Είκοσι Επτά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, δηλαδή το 2,1% του πληθυσμού.
Εντούτοις ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των κέντρων εμβολιασμού, αν και είχε έρθει επιτέλους η σειρά των άνω των 65 ετών και των χρονίως πασχόντων.
Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται μπροστά από τα νοσοκομεία της Σόφιας από νέους και λιγότερο νέους, ανθρώπους σε πλήρη φόρμα και άλλους πιο ευάλωτους, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπομονή για ώρες.
«Η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Πριν έπρεπε να παρακαλούμε τους ανθρώπους για να εμβολιαστούν. Τώρα οι ομάδες είναι πολύ απασχολημένες», λέει η Σίλβια Τσολάκοβα, υπεύθυνη της πολυκλινικής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
«Ανακουφισμένη και χαρούμενη» δηλώνει η Ντενίτσα Βαλκάνοβα, 31 ετών, χαμογελώντας πίσω από τη μάσκα της. «Φίλοι που ζουν στο εξωτερικό μου λένε πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για μήνες ακόμη, πριν έχουν δικαίωμα να εμβολιασθούν».
Δίπλα της, μια ενενηντάχρονη είναι κι αυτή ενθουσιασμένη που θα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης. «Στην ηλικία αυτή, από πού να αρχίσω;» απαντά στον γιατρό που της ζητάει το ιατρικό ιστορικό της.
Χάος και δυσπιστία
Όμως δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιώδεις.
«Οι ηγέτες μας είναι καταπληκτικοί: ξεμπλόκαραν το σύστημα προκαλώντας ένα τερατώδες χάος!», ειρωνευόταν το σαββατοκύριακο η εφημερίδα Segan, καταγγέλλοντας ένα συνωστισμό εν δυνάμει επικίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες.
Πριν απ’ αυτή την αλλαγή στρατηγικής, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν ήθελε να εμβολιασtεί, σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ψευδείς πληροφορίες αφθονούν από την αρχή της πανδημίας.
Μπροστά στην απροθυμία των γιατρών και των καθηγητών, «το κοινό έλεγε, αν αυτοί δεν θέλουν, γιατί θα πρέπει να το κάνω εγώ;», υπογραμμίζει η αναλύτρια Μποριάνα Ντιμιτρόβα του ινστιτούτου Alpha Research.
«Για να καλύψει την καθυστέρησή της, η κυβέρνηση άνοιξε τις βάνες, αλλά σε βάρος των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων», οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στις άλλες χώρες της ΕΕ, λέει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.
Πρόκειται κατ’ αυτήν για μια «σοβαρή αδυναμία» της ομάδας που βρίσκεται στην εξουσία, η οποία είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει έπειτα από ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας το περασμένο καλοκαίρι.
Το πλήθος των τελευταίων ημερών «δεν είναι καλό νέο», λέει και ο Παρβάν Σιμεόνοφ του ινστιτούτου Gallup.
Η επιφύλαξη της κοινής γνώμης εξηγείται από μια «δυσπιστία» έναντι των αρχών, εκτιμά, επικαλούμενος την πολιτικοποίηση του εμβολιασμού, που θεωρείται ένδειξη πίστης στον Μπορίσοφ.
Συνοδευόμενος από υπουργούς του, ο πρωθυπουργός παρευρίσκεται προσωπικά στην εκστρατεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένα χωριά όπου στέλνονται κινητές μονάδες.
Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν και πάλι τα εστιατόρια και οι αίθουσες τυχερών παιγνιδιών, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ενώ υποσχέθηκε πως τα νυκτερινά κέντρα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.