Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια έκθεσή του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνει πως οι συγκρούσεις οι οποίες συγκλόνισαν τον πλανήτη το 2013 προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εκτοπίσεις πληθυσμών για θρησκευτικούς λόγους στη σύγχρονη ιστορία.
«Σε σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου εκατομμύρια χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ινδουιστές και πιστοί άλλων θρησκειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων», τόνισε στην ετήσια έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στο διεθνές αυτό πανόραμα η Ουάσινγκτον εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των συρράξεων στη Συρία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και για τις θρησκευτικές ταραχές στη Μιανμάρ, την πάλαι ποτέ Βιρμανία.
Στη Συρία, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια πολέμου, «η παρουσία χριστιανών δεν είναι παρά σκιά του εαυτού της» πλέον, τονίζεται στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, «στην πόλη Χομς ο αριθμός των χριστιανών κατακρημνίστηκε από τους περίπου 160.000 πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης σε χίλιους» σήμερα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέκεται επίσης στη θρησκευτική βία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους τον περασμένο Δεκέμβριο στην Μπανγκί, και προκάλεσε την εκτόπιση ενός εκατομμυρίου προσώπων σε όλη τη χώρα το 2013.
Στη Μιανμάρ, οι βιαιότητες εναντίον των μουσουλμάνων είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι και τουλάχιστον άλλοι 12.000 να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Μεϊχτίλα στις αρχές της περασμένης χρονιάς.
«Σε όλο τον κόσμο άνθρωποι γίνονται θύματα διακρίσεων, βιαιοτήτων και επιθέσεων διότι απλώς ασκούν την θρησκευτική πίστη τους», επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του αναφερόμενο ιδίως σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Κίνα και το Μπανγκλαντές.
Η 16η έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε διεθνές επίπεδο επισημαίνει ότι στην Κίνα, διώχθηκαν δικαστικά συγγενείς ανθρώπων που είχαν αυτοπυρποληθεί, μέλη της Φαλούν Γκονγκ φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, ενώ μέλη εκκλησιών και καθολικοί ιερείς και αρχιεπίσκοποι χωρίς κρατική αναγνώριση υπέστησαν διωγμούς.
Ακόμη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως η Κίνα απαίτησε τον επαναπατρισμό διά της βίας των μουσουλμάνων Ουιγούρων που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό.
Εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι στο Πακιστάν έπεσαν θύματα εξτρεμιστών, οι οποίοι σκότωσαν πάνω από 400 σε επιθέσεις για θρησκευτικούς λόγους το 2013.
Επιπλέον, πάνω από 80 χριστιανοί σκοτώθηκαν σε μόλις μία βομβιστική επίθεση, με στόχο μια εκκλησία, την περασμένη χρονιά στη χώρα.
Τόσο οι σιίτες όσο και οι χριστιανοί έγιναν στόχων βίαιων και συχνά θανάσιμων επιθέσεων στην Αίγυπτο ενώ οι σιίτες στη Σαουδική Αραβία συνέχισαν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκατάληψη, όπως και άλλα πρόσωπα τα οποία δεν είναι πιστά στην ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή του ισλάμ που εφαρμόζεται στη χώρα αυτή.
Η έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας επισημαίνει πάντως και ορισμένες πράξεις αλληλεγγύης από πιστούς μιας θρησκείας προς αλλόδοξους, που χαρακτηρίζει πηγές έμπνευσης.
Αναφέρεται επί παραδείγματι στο γεγονός ότι μουσουλμάνοι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από εκκλησίες μετά την επίθεση εναντίον μιας εκκλησίας στην Πεσάβαρ πέρυσι.
Ακόμη, στην Αίγυπτο μουσουλμάνοι στάθηκαν όρθιοι μπροστά σε μια καθολική εκκλησία για να προστατεύσουν τους χριστιανούς.