Ένα νέο lockdown πέντε ημερών επιβλήθηκε κατά του κορονοϊού στους έξι εκατομμύρια κατοίκους της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, με αποτέλεσμα το φημισμένο τουρνουά τένις Australian Open να διεξάγεται πλέον κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η εμβολιαστική εκστρατεία επιταχύνεται στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί μπορούν πλέον να εμβολιάζονται σε χιλιάδες φαρμακεία σε όλη τη χώρα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το lockdown στην πολιτεία Βικτόρια, το οποίο θα αρχίσει απόψε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας), αποφασίσθηκε μετά την εμφάνιση μια εστίας «υπερμετάδοσης» μολύνσεων της αγγλικής παραλλαγής του κορονοϊού, που υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα με επιτυχία στην Αυστραλία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της εν λόγω πολιτείας Ντάνιελ Άντριους.

Το μέτρο αυτό αποτελεί πλήγμα για το πρώτο τουρνουά Grand Slam της σεζόν 2021, το οποίο άρχισε τη Δευτέρα με καθυστέρηση τριών εβδομάδων ώστε οι καλύτεροι τενίστες του κόσμου να μπορέσουν να μείνουν 14 ημέρες καραντίνα στο ξενοδοχείο.

Βάσει αυτών των νέων περιορισμών, οι κάτοικοι αυτής της πολιτείας θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες και να βγαίνουν μόνο για περιορισμένο αριθμό επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, όπως για να κάνουν ψώνια και σωματική άσκηση. Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται και η μάσκα είναι υποχρεωτική εκτός σπιτιού.

«Αυτοί οι περιορισμοί έχουν στόχο να μας εξασφαλίσουν ότι αντιδράμε με τον κατάλληλο τρόπο στο πιο μολυσματικό και πιο γρήγορο στέλεχος του κορονοϊού που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Άντριους σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σήμερα εσπευσμένα, έπειτα από μια αύξηση την περασμένη νύκτα του αριθμού των κρουσμάτων που συνδέονται με μια εστία μόλυνσης σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου της Μελβούρνης, όπου είχαν τεθεί σε καραντίνα διεθνείς ταξιδιώτες.

Μέχρι τώρα, 13 άνθρωποι έχουν μολυνθεί μεταξύ του προσωπικού του ξενοδοχείου και των οικογενειών τους.

Το Australian Open, που άρχισε τη Δευτέρα και στο οποίο συμμετέχουν οι καλύτεροι τενίστες του κόσμου, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. «Μόνο οι παίκτες και οι ομάδες τους, καθώς και τα μέλη του προσωπικού που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι τους, θα επιτρέπεται να βρίσκονται επιτόπου», σύμφωνα με τον διευθυντή του τουρνουά Κρεγκ Τάιλι.

Το Australian Open είχε μπορέσει τις προηγούμενες ημέρες να υποδέχεται 25.000 έως 30.000 θεατές την ημέρα.

Εμβολιασμοί σε φαρμακεία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19, που αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στη χώρα να έχει στη διάθεσή της αρκετές δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να εμβολιάσει τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της.

«Είμαστε πλέον καθ’ οδόν για να έχουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου αρκετές δόσεις για 300 εκατομμύρια Αμερικανούς», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Σ’ αυτές τις μαζικές αγορές προστέθηκε χθες, Πέμπτη, η αποστολή δόσεων εμβολίων σε περίπου 6.500 φαρμακεία στη χώρα, στα οποία οι Αμερικανοί συνηθίζουν να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί σε φαρμακεία θα γίνουν σήμερα. Συνολικά στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν περίπου 40.000 φαρμακεία. Η κυβέρνηση έχει επίσης επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, έχει ανοίξει επιπλέον χώρους για εμβολιασμό και έχει αρχίσει μια εκστρατεία για τον εμβολιασμό των λιγότερο προνομιούχων, όπως οι άστεγοι.

Μετά τη χαοτική έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγήσει 44,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και τουλάχιστον 33,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με περισσότερους από 475.000 θανάτους σε περισσότερα από 27,3 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Όμως μετά την κορύφωση της 8ης Ιανουαρίου, οι καμπύλες των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν συνεχώς.

Η κατάσταση είναι αντιθέτως πιο εύθραυστη στην Ευρώπη, την ήπειρο που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία με περισσότερους από 790.287 θανάτους (σε περίπου 35 εκατομμύρια κρούσματα), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο.