Αν αποφάσιζε κατά την προεδρική θητεία του συζύγου της, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να παραμείνει στο σπίτι ή να διασκεδάζει με τα εγγόνια της στο εξοχικό στη Μπαϊτσέτινα, μέρος της κοινής γνώμης χωρίς αμφιβολία θα επέκρινε την Ντράγκιτσα Νίκολιτς ότι δεν κάνει τίποτα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Politika» του Βελιγραδίου.
Αντί γιαυτό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, επικρίνεται επειδή έχει το δικό της ανθρωπιστικό ίδρυμα, χάρη στο οποίο ανακαινίστηκε πλήρως μαιευτήριο στην πόλη Κραγκούγεβατς της Σερβίας.
Παρότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν άνθρωποι με καλές προθέσεις θα έκαναν δωρεές στο ίδρυμα «Ντράγκιτσα Νίκολιτς» αν δεν είχε δημιουργηθεί από τη σύζυγο του προέδρου της Σερβίας, το γεγονός ότι τουλάχιστον σε τρία μαιευτήρια της χώρας τα μωρά γεννιούνται σε πιο ανθρώπινες συνθήκες είναι για κάποιους λιγότερο σημαντικό από το ότι η πρώτη κυρία της Σερβίας συγκεντρώνει χρήματα, μόνον επειδή ο σύζυγός της είναι η πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.
Ωστόσο, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν ξεκίνησε η λειτουργία σελίδας στο διαδίκτυο με τίτλο «Σύζυγος του προέδρου της Σερβίας» η Ντράγκιτσα Νίκολιτς» δεν σταμάτησε να βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής.
Πρώτα απ’ όλα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, επειδή η ιστοσελίδα της εμφανίζεται ως υποκατηγορία στην ιστοσελίδα του προέδρου της Σερβίας και δεύτερον επειδή στην ιστοσελίδα της χρησιμοποιούνται οι επαφές που υπάρχουν και στη σελίδα του προέδρου, δηλαδή τα όργανα της προεδρίας – γενική γραμματεία, υπηρεσία αναφορών και έργων και υπηρεσία Τύπου της προεδρίας.
Γεγονός είναι ότι η Ντράγκιτσα Νίκολιτς είναι η πρώτη σύζυγος προέδρου της Σερβίας που έχει γραφείο στο κτίριο της προεδρίας και η πρώτη που δημιούργησε ιστοσελίδα για να ενημερώνει για τις δράσεις της ανθρωπιστικής οργάνωσής της.
«Δεν είναι αμφιλεγόμενο η σύζυγος του προέδρου να τον συνοδεύει στα ταξίδια και να εμφανίζεται μαζί του σε δεξιώσεις. Ωστόσο είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων για προσωπική προβολή και προώθηση ιδιωτικού ιδρύματος» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.
Ο πρόεδρος θέλει να αναδεικνύει ότι λειτουργεί πάντα με βάση το Σύνταγμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, πέρασε τα όρια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του, ανέφερε ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ζόραν Ιβόσεβιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπλιτς».
«Το άρθρο 112 του Συντάγματος, που αφορά τις αρμοδιότητες του προέδρου της Σερβίας, δεν αναφέρει πουθενά τη βοήθεια στο έργο ανθρωπιστικών ιδρυμάτων» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κραγκούγεβατς, Μάρκο Πάβλοβιτς, θεωρεί ότι υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν αναγκαία την εμπλοκή και της εισαγγελίας.
«Πρέπει να διαπιστωθεί ποιος επέτρεψε στη σύζυγο του προέδρου να χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για την προσωπική της προβολή και την προβολή του ιδρύματος. Μπορεί να μην είναι ο πρόεδρος, μπορεί να μην είναι υφιστάμενοί του, δεν ξέρουμε. Παραβιάζεται τουλάχιστον ένας νόμος, εκείνος περί προϋπολογισμού. Αν της το επέτρεψε ο πρόεδρος, μπορεί να λογοδοτήσει για κατάχρηση δημόσιου αξιώματος» ανέφερε ο κ. Πάβλοβιτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Θέσαμε τα ερωτήματα γραπτώς και ζητήσαμε απαντήσεις από το ίδρυμα «Ντράγκιτσα Νίκολιτς» αλλά χωρίς επιτυχία και η σύμβουλος για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ δεν απάντησε στα μηνύματά μας» τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μπλιτς».
«Η Ντράγκιτσα Νίκολιτς με την υποστήριξη της προεδρίας της Σερβίας και χρηματοδότηση από τους πολίτες της Σερβίας, αυθαίρετα εισήγαγε το θεσμό της συζύγου του προέδρου της Σερβίας, κάτι που επισημοποιήθηκε με την παρουσίαση στο διαδίκτυο ενός τίτλου που δεν αναγνωρίζεται από καμία διάταξη. Αυτός ο νεωτερισμός «Σύζυγος του προέδρου» πρακτικά εξισώνει ένα ανύπαρκτο αξίωμα με το κρατικό αξίωμα του προέδρου της χώρας» ανέφερε δημοσίευμα στην ενημερωτική πύλη στο ίντερνετ Smedia.
Στην ιστοσελίδα της Ντράγκιτσας Νίκολιτς δημοσιεύεται το βιογραφικό της, κείμενο για το ίδρυμά της, το Σύνταγμα της Σερβίας και ειδήσεις και ανακοινώσεις για τις δράσεις της. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι όπως αναφέρεται η αύξηση της γεννητικότητας στη Σερβία και γιαυτό δημοσιεύεται και άρθρο με τίτλο «Να γίνουμε περισσότεροι», τονίζεται στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου.
Η Γελισαβέτα Βάσιλιτς από το Συμβούλιο για τη μάχη κατά της διαφθοράς ανέφερε στην «Ντάνας» ότι η Ντράγιτσα Νίκολιτς δεν έχει καμία σχέση με το θεσμό του προέδρου, παρά μόνο συνδέεται με τον πρόεδρο με σχέση γάμου.
«Δεν είναι δημόσιο πρόσωπο. Μπορεί να τον συνοδεύει σε δημόσιες εμφανίσεις, αλλά όχι και να έχει ιστοσελίδα. Ανεπίτρεπτο είναι να εμφανίζεται με τον πρόεδρο, για παράδειγμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ο Νίκολιτς να διαφημίζει το ίδρυμά της και εκείνη να λαμβάνει δωρεές και δώρα» σημείωσε.
Η σύζυγος του προέδρου της Σερβίας σε δηλώσεις της στην «Πολίτικα» πριν από ένα μήνα είπε ότι άρχισε να αναπτύσσει φιλανθρωπική δράση, επειδή δεν ήθελε να μένει στο σπίτι, όσο ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ασκεί καθήκοντα προέδρου.
«Άλλαξε ο τρόπος ζωής μου, η ελευθερία κινήσεων έχει περιοριστεί. Μία αυθόρμητη έξοδος για καφέ με φίλους ή ψώνια στην αγορά αποτελεί πλέον μόνον αφηρημένη έννοια», είπε και πρόσθεσε: «Όταν άρχισα να ταξιδεύω ανά τον κόσμο με τον Τόμισλαβ αποφάσισα να θέσω τις επαφές και τις επισκέψεις στο εξωτερικό στην υπηρεσία των πολιτών».
Με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από το ίδρυμα της Ντράγκιτσας Νίκολιτς άρχισε η ανακαίνιση μαιευτηρίου στην πόλη Βράνιε και σύντομα θα αρχίσει η ανέγερση μαιευτηρίου στην πόλη Νόβι Πάζαρ, επένδυση ύψους 1 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την «Politika».