Παραμένουν οι διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως είναι ακόμα εφικτό να βρεθεί μια διπλωματική λύση, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικές διαφωνίες σε κρίσιμα θέματα» της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βιέννη, προσθέτοντας όμως ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη διπλωματική οδό και επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να έχουν στόχο την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας ως την 20ή Ιουλίου.
Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι πυρηνικές ικανότητες του Ιράν λέγοντας ότι «ξεκαθαρίσαμε στους Ιρανούς ότι οι 19.000 συσκευές φυγοκέντρισης οι οποίες περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμά τους είναι πάρα πολλές». «Σημειώσαμε προόδους», υπογράμμισε ο Κέρι, αλλά προειδοποίησε πως «είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».
Παράλληλα ο Κέρι σημείωσε ότι θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να ενημερώσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο για την προοπτική επίτευξης μιας οριστικής συμφωνίας με το Ιράν και να εξετάσουν τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί.
Από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις «για να τερματιστεί το αδιέξοδο» στις συνομιλίες.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν στην Ουάσινγκτον τις πολιτικές αποφάσεις για να δουν ποιες είναι οι λύσεις: ποια λύση επιτρέπει να ανοίξει ο δρόμος προς μια συμφωνία […] και ποια λύση επιτρέπει να δοθεί τέλος στο τρέχον αδιέξοδο», είπε ο Ζαρίφ.
«Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, αναφερόμενος σε ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) προσπαθούν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έως τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει η προσωρινή συμφωνία που είχαν συνάψει τον Νοέμβριο του 2013.