Αν κάποιος βρεθεί στο εμπορικό κέντρο Bukit Timah θα δει βιτρίνες με ζωντανές… κούκλες, που σιδερώνουν και αλλάζουν πλαστικά μωρά. Οι γυναίκες αυτές, που προέρχονται από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τη Μιανμάρ εκτίθενται στα μάτια των υποψήφιων εργοδοτών τους, σε μια αγορά ντροπής.
Ρεκλάμες όπως «Καμαριέρες» και «Προσφορές σε οικιακές βοηθούς» συνοδεύουν το θέαμα που αντικρίζει κανείς σε πέντε ορόφους, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Al Jazeera. Το πρακτορείο που τις… διαθέτει επιβεβαιώνει αυτό που βλέπει ο πελάτης, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα τους, κάνοντας λόγο και για «ειδικές εκπτώσεις». Εκείνες –θέλοντας να βρουν δουλειά- κάθονται και σε αναπηρικά καροτσάκια με άλλες να τις φροντίζουν για να δείξουν ότι είναι κατάλληλες και για την περιποίηση ηλικιωμένων.
«Για τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων οι γυναίκες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από εμπορεύματα», λέει ο Τζόλοβαν Γουάμ γενικός διευθυντής ανθρωπιστικού οργανισμού των οικονομικών μεταναστών. Παράλληλα, παράπονα έχουν φτάσει μέχρι οργανισμούς τις Φιλιππίνες, τα οποία αναφέρουν ότι οι γυναίκες αυτές υποσιτίζονται, καθώς τα πρακτορεία τους δίνουν φαγητό ίσα για να επιβιώσουν. Πρόκειται για μια βιομηχανία εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία παίρνει τις εργάτριες από το αεροδρόμιο –με την άφιξη τους στη χώρα δηλαδή- και τις μεταφέρει κατευθείαν σε εμπορικά κέντρα.
Με διαφημίσεις μέχρι και του στυλ «Χωρίς ρεπό, ο χαμηλότερος μισθός», οι γυναίκες αυτές λέγεται ότι αν δεν εκπληρώσουν σωστά την εργασία τους πληρώνουν πρόστιμο στο εκάστοτε πρακτορείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αλυσίδα χρεών και άρα σκλαβιάς. Την ώρα που εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων κάνουν λόγο και για κακοποίηση.
«Ήταν ταπεινωτικό και βαρετό αυτό που έκανα, το να βρίσκομαι στη βιτρίνα ενός μαγαζιού». λέει μια από τις γυναίκες στο Al Jazeera και συμπληρώνει: «Δεν μου φερόταν καλά και μου έδιναν να τρώω νούντλς για πολλές ημέρες που μερικές φορές δεν ήταν καν βρασμένα, απλώς τα είχαν περιχύσει με καυτό νερό».
Πρώτα απ’ όλα οι γυναίκες υπογράφουν συμβόλαιο για να ξεκινήσουν να δουλεύουν στο κάθε πρακτορείο.
Μια από τις νεαρές εργαζόμενες δίνει συνέντευξη σε πιθανό εργοδότη της μέσω skype.
Η ουρά που σχηματίζουν πριν βρεθούν στις βιτρίνες των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου Bukit Timah.
Πρακτορείο που διαθέτει οικιακές βοηθούς.
Μια από τις εργαζόμενες μιλά για το πόσο βαρετά περνά όταν βρίσκεται ατέλειωτες ώρες πίσω από μια βιτρίνα.
Ταμπέλα πρακτορείου για εργαζόμενες μετανάστριες.