Ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταβαίνει την Πέμπτη στην Πρίστινα για διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων του Κοσόβου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αποσαφηνίσει τις αρχές, με τις οποίες θα πρέπει να συγκροτηθεί η μελλοντική κυβέρνηση στο Κόσοβο, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» της Πρίστινας στην αλβανική γλώσσα, που επικαλείται πηγές από τη διεθνή κοινότητα.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ θα μεταφέρει στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Ως πρώτος όρος ή βασική αρχή της ΕΕ είναι η συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία. Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών θα ζητήσει, όποιος κι αν έλθει στην εξουσία, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία», επισημαίνεται.

Δεύτερος όρος που είναι πολύ σημαντικός είναι η συγκρότηση συνασπισμού πλειοψηφίας, λόγω των λεπτών διαδικασιών από τις οποίες θα περάσει το Κόσοβο.

«Η ΕΕ εκτιμά ως πολύ σημαντική τη συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας, κυρίως σε μια περίοδο που στο Κόσοβο αναμένεται η ίδρυση ειδικού δικαστηρίου καθώς και η σύλληψη αξιωματούχων υψηλού προφίλ», αναφέρει η εφημερίδα.

Η ΕΕ δεν θα αναμειχθεί στο θέμα του «ποιος με ποιον» θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης αφορά τα πολιτικά κόμματα του Κοσόβου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στην Πρίστινα αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αν και υιοθέτησε απόφαση για το θέμα του εντολοδόχου πρωθυπουργού, δεν την έχει ανακοινώσει, με αποτέλεσμα στα ΜΜΕ να δημοσιεύονται διάφορες πληροφορίες, που παραμένουν στη σφαίρα των εικασιών.

Χθες, ύστερα από κοινή σύσκεψη των πολιτικών ηγετών, Ίσα Μουστάφα, Ραμούς Χαραντινάι, Άλμπιν Κούρτι και Φατμίρ Λιμάι, η κοινή γνώμη, μέσω κοινής δήλωσης, ενημερώθηκε ότι κατέληξαν σε συμφωνία ότι ούτε ως συνασπισμός, ούτε ως ξεχωριστοί πολιτικοί φορείς δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι για συγκρότηση κυβέρνησης.

Τα τέσσερα πολιτικά κόμματα έχουν 63 βουλευτές στη Βουλή του Κοσόβου που αριθμεί 120 έδρες. Ο συνασπισμός έχει προτείνει για εντολοδόχο πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι.