Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, την οποία θεωρεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε το Βελιγράδι και είχε συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.
Ο κ. Μπαρόζο είχε χθες, στη σερβική πρωτεύουσα, ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Οι κ.κ.Βούτσιτς και Μπαρόζο υπογράμμισαν ότι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ είναι αμοιβαίου συμφέροντος, αλλά επισήμαναν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις.
«Νομίζω ότι δεν είμαι εγώ εκείνος που θα σας μιλήσω για τις δυσκολίες, αλλά η διαδικασία προσχώρησης είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, που απαιτεί πρόοδο σε πολλούς τομείς, και κυρίως στους σημαντικότερους, όπως είναι το δίκαιο, το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς», τόνισε ο κ. Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βούτσιτς.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τού παρουσίασε έκθεση για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Σερβία, στην οποία με πράσινο χρώμα είναι οι τομείς, στους οποίους η χώρα έχει επιτύχει περισσότερο, με κίτρινο, εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα και με κόκκινο, εκεί όπου δεν υπάρχει συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Σε αυτή την έκθεση, υπάρχουν πέντε κόκκινοι τομείς, ένας από τους οποίους είναι ιδιαίτερα κόκκινος, ο τομέας του περιβάλλοντος, στον οποίο τίποτα δεν είναι εναρμονισμένο με την ΕΕ», υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός και εξέφρασε την άποψη ότι στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Σερβία θα έχει περισσότερα προβλήματα με τους τομείς που είναι χρωματισμένοι με κίτρινο.
Οι τομείς που παρουσιάζουν προβλήματα, όπως ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος, το κεφάλαιο 32, το οποίο αναμένεται να «ανοίξει» έως το τέλος του έτους και θέματα που συνδέονται με τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Σερβία δεν είναι η πρώτη χώρα, με την οποία η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και η μάχη κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι έτσι κλείνουν οι διαπραγματεύσεις επιτυχώς και δεν υπάρχει λόγος στο τέλος να εισάγονται μηχανισμοί σε διάφορους τομείς αναδρομικά.
Αναφερόμενος στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι οι δύο πλευρές επέδειξαν όραμα και θάρρος, κάτι που πραγματώθηκε μέσω πολυάριθμων συμφωνιών.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο για τις προσπάθειες και τη στήριξη που παρέχει στη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται το επόμενο μέλος της ΕΕ και ότι το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ χωρίς τη Σερβία θα είναι πολύ αβέβαιο.
Ο κ. Νίκολιτς σημείωσε ότι η βοήθεια που πρόσφερε η ΕΕ στη Σερβία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες απέδειξε ότι το Βελιγράδι μπορεί να υπολογίζει σε μία πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ανέφερε ακόμη ότι με τον κ. Μπαρόζο συζήτησε και για τη διάσκεψη δωρητών στις 16 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα αποδειχθεί η αλληλεγγύη προς τη Βοσνία και τη Σερβία όλων των κρατών του κόσμου, υπό την αιγίδα της ΕΕ και τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε τον δήμο Ομπρένοβατς που επλήγη βαρύτατα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Μαΐου και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά τη Σερβία στην εξάλειψη των συνεπειών της φυσικής καταστροφής, επειδή η αλληλεγγύη, όπως τόνισε, είναι η ουσία της Ευρώπης.
Ο κ. Μπαρόζο συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και αρχηγούς του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόγιαν Πάιτιτς.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα, θα επισκεφθεί τα Τίρανα.