Επίθεση με εκρηκτικά εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη βορειοανατολική Κολομβία προκάλεσε τον τραυματισμό 13 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός αποδίδοντας την ευθύνη στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN).
Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κύλινδροι γεμάτοι οβίδες, ερρίφθησαν εναντίον συγκροτήματος εκμετάλλευσης ενός πετρελαιαγωγού στην Αραουκίτα της επαρχίας Αράουκα, περιοχή στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, που θεωρείται προπύργιο των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.
«Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια θρησκευτική τελετή στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων όταν δέχτηκαν επίθεση κατά τρόπο δειλό και χυδαίο με αυτά τα μη συμβατικά όπλα, που τραυμάτισαν 13 μεταξύ αυτών», αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.
Οι τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ είναι σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε ο υπουργός Μεταλλευμάτων Αμιλκάρ Ακόστα στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.
Στόχος της επίθεσης ήταν ο πετρελαιαγωγός του Κάνιο Λιμόν-Κοβένιας, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, το μήκος του οποίου είναι 780 χλμ.
Στις αρχές Ιουνίου, ένας αντάρτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού σκοτώθηκε από πυρά του στρατού, ενώ ετοίμαζε επίθεση με εκρηκτικά εναντίον του ίδιου αγωγού.
Ο πετρελαϊκός και ο μεταλλευτικός τομέας που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην Κολομβία, αποτελούν τους βασικούς στόχους επιθέσεων, ομηρειών και άλλων ενεργειών δολιοφθοράς που διαπράττουν αντάρτες.
Οι αντάρτες του ELN, που έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου με την κυβέρνηση όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες εβδομάδες, είναι η δεύτερη ακροαριστερή οργάνωση μετά τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας( FARC), που με τη σειρά τους διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους 19 μήνες.
Ο ELN και οι FARC ιδρύθηκαν το 1960 και είναι οι τελευταίες ανταρτικές οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία, όπου αριθμούν ακόμη 2.500 και 8.000 μαχητές αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχές.
Η παραγωγή πετρελαίου στην Κολομβία ξεπέρασε πέρυσι το ένα εκατομμύριο βαρέλια, καταγράφοντας αύξηση 6,6% σε σύγκριση με το 2012. Ωστόσο, η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί λόγω της δράσης παράνομων οργανώσεων.
Η κρατική εταιρία πετρελαίου Ecopetrol δέχθηκε 33 επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αυτής, σημειώνοντας μείωση της παραγωγής της τάξης του 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.
(φωτογραφία αρχείου)