Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν ζήτησε από τη Βρετανία «να σταματήσει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», μετά την παρέμβαση του Λονδίνου για τους Ουιγούρους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Κινέζος διπλωμάτης κατήγγειλε μια «καθαρά πολιτική επίθεση» της Βρετανίας, μετά μια παρέμβαση του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επέκρινε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Η έντονη ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση από το Λονδίνο, που κατήγγειλε τη «βαρβαρότητα» του Πεκίνου έναντι των Ουιγούρων, μέτρων για να εμποδίζουν εμπορεύματα που συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας στο Σιντζιάνγκ να φθάνουν μέχρι τους Βρετανούς καταναλωτές.
«Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας απομακρύνθηκε από το θέμα της σημερινής συζήτησης και άρχισε αβάσιμες επιθέσεις εναντίον της Κίνας τις οποίες απορρίπτουμε έντονα και αντικρούουμε», επέμεινε ο Ζανγκ Τζουν.
«Ούσα θύμα της τρομοκρατίας, η Κίνα έλαβε αποφασιστικά μέτρα για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό και οι ενέργειές μας είναι λογικές, βάσει των νόμων μας και σύμφωνα με την πρακτική που έχει καθιερωθεί από τις χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.
«Οι ενέργειές μας περιλαμβάνουν σαφείς διασφαλίσεις για τα νόμιμα δικαιώματα των διαφόρων εθνοτήτων στη χώρα μας, οι οποίες έχουν παράγει ορατά αποτελέσματα και έχουν γίνει δεκτές ευμενώς από τον λαό μας», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Τυνησία, ο ασκών την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζέιμς Κλέβερλι, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είχε αναγνωρίσει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δικαιολογούσε τη «λήψη έκτακτων μέτρων».
«Όμως, πολύ συχνά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπίεση», πρόσθεσε, επικαλούμενος τους Ουιγούρους.
«Παρότι δεν είναι η μόνη περίπτωση παγκοσμίως, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στην Σιντζιάνγκ όπου οι Ουιγούροι και άλλες εθνοτικές μειονοτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά και δυσανάλογα μέτρα, με έως και 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους να κρατούνται χωρίς δίκη», δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός.
«Αυτά τα καλά τεκμηριωμένα μέτρα είναι ασυμβίβαστα με τις υποχρεώσεις της Κίνας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικής Διάκρισης», είπε ο Κλέβερλι.
Σύμφωνα με ξένους ειδικούς, πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα πολιτικής αναμόρφωσης. Το Πεκίνο διαψεύδει και βεβαιώνει ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν στόχο να τους κρατούν μακριά από την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις μετά τις επιθέσεις που αποδόθηκαν στους Ουιγούρους.