Αιγυπτιακό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει σήμερα την απόφασή του στη δίκη δημοσιογράφων και εργαζομένων στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, μεταξύ τους τέσσερις ξένοι, που κατηγορούνται για υποστήριξη προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του αποπεμφθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Σε επίσκεψή του στο Κάιρο την παραμονή της έκδοσης της ετυμηγορίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε την Αίγυπτο να προασπίσει την ελευθερία της έκφρασης, εκτιμώντας ότι η μετάβαση στη μετά τον Μόρσι εποχή διανύει μια «κρίσιμη στιγμή». Οι 20 κατηγορούμενοι στην υπόθεση που έχει προκαλέσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων, εκ των οποίων εννέα κρατούνται και 11 δικάζονται ερήμην, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης 15 έως 25 ετών, σύμφωνα με συνήγορο υπεράσπισης.
Δεκαέξι Αιγύπτιοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και για απόπειρα αμαύρωσης της εικόνας της Αιγύπτου, ενώ τέσσερις ξένοι κατηγορούνται για μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» προκειμένου να στηρίξουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
«Όλα σε αυτή τη δίκη προκαλούν ντροπή. Είχαμε χειρότερη μεταχείριση από το να ήμασταν βιαστές και δολοφόνοι», δήλωσε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις αρχές Ιουνίου ο αιγυπτιοκαναδός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι.
Ο Φάχμι, επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα πριν η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου απαγορευτεί στην Αίγυπτο, ο αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρεστ και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπαρακάτ, κρατούνται εδώ και σχεδόν 160 ημέρες.
«Ζητούμε το δικαστήριο να τους επιβάλει τη μέγιστη ποινή για να τιμωρήσει τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξαν, χωρίς οίκτο ούτε συμπόνια», δήλωσε ο εισαγγελέας Μοχάμεντ Μπαρακάτ αναφερόμενος στους είκοσι κατηγορούμενους.
Οι τρεις άλλοι ξένοι δημοσιογράφοι που διώκονται, δυο Βρετανοί και μια Ολλανδέζα, εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μόλις άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις.
«Οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν τίποτε για να αμαυρώσουν την εικόνα της Αιγύπτου. Η δίκη αυτή είναι που αμαυρώνει τη φήμη της», δήλωσε ο Γούσρι αλ-Σάγιντ, ένας από τους συνήγορους υπεράσπισης.
«Περιμένω αθώωση. Οι ακροαματικές διαδικασίες αποδεικνύουν ότι ο αδελφός μου είναι αθώος», δήλωσε ο Μάικ Γκρεστ, του οποίου ο αδελφός εργάστηκε παλαιότερα για το BBC και βραβεύτηκε πολλές φορές.
Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί μεσούσης της αμείλικτης και αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι και δύο εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία του πρώην αρχηγού του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι με ποσοστό 96,9% των ψήφων.
Ο απόστρατος στρατάρχης ήδη διοικούσε ντε φάκτο τη χώρα από τότε απέπεμψε και συνέλαβε στις 3 Ιουλίου του 2013 τον Μόρσι.
Έκτοτε, στρατιώτες και αστυνομικοί σκότωσαν 1.400 διαδηλωτές οπαδούς του Μόρσι, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 15.000, από τους οποίους ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ή ισόβια κάθειρξη σε δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.
Ενώ κάλυπταν τις εξελίξεις αυτές, οι Γκρεστ και Φάχμι συνελήφθησαν στις 29 Δεκεμβρίου σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Καΐρου που είχε μετατραπεί σε γραφείο, μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα. Οι δημοσιογράφοι εργάζονταν χωρίς τη διαπίστευση που είναι απαραίτητη για όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Οι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν επανειλημμένα τη δίκη ως «άδικη» και «πολιτική» όπως και τα αποδεικτικά στοιχεία ως «εντελώς κατασκευασμένα». Έχουν την στήριξη του κόσμου στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ενώ αρκετά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν εκστρατεία με το σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα». Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ τους η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη έχουν απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων.
Το Αλ Τζαζίρα δηλώνει ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες, απαράδεκτες και πλήρως αδικαιολόγητες» ενώ χαρακτήρισε τη δικαστική αυτή διαδικασία «δίκη της ίδιας της δημοσιογραφίας».
Κατά τις ακροαματικές διαδικασίες, το δικαστήριο παρουσίασε ως «αποδεικτικά στοιχεία» ρεπορτάζ τηλεοπτικών δικτύων που δεν έχουν σχέση με το Αλ Τζαζίρα, ηχογραφημένο υλικό που δεν ακουγόταν, ακόμη και οικογενειακές φωτογραφίες των δημοσιογράφων, προφανώς επιλεγμένες τυχαία από τα κατασχεθέντα αρχεία τους.
Η Αίγυπτος θεωρεί το Αλ Τζαζίρα φερέφωνο του Κατάρ, το οποίο κατηγορεί για τη στήριξή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ η Ντόχα καταγγέλλει ανοιχτά την καταστολή σε βάρος των υποστηρικτών του Μόρσι. Σήμερα «όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί την Αίγυπτο για να δει σε πόση εκτίμηση έχει την ελευθερία του Τύπου», προειδοποίησε το δορυφορικό δίκτυο.
Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, ένας δημοσιογράφος του αραβόφωνου Αλ Τζαζίρα, ο Αμπντάλα Ελσάμι, αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, ύστερα από απεργία πείνας πέντε μηνών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του.