Αδιαμφισβήτητα ένα από τα διασημότερα αθλητικά παπούτσια όλων των εποχών είναι το Chuck Taylor, All Star. Ένα άνετο και χαλαρό πάνινο, αθλητικό μποτάκι που λατρεύτηκε από όλη, σχεδόν, την υφήλιο. Που οφείλει, ωστόσο, την δημιουργία και κατ’ επέκταση και την ονομασία του; Ποιος ήταν ο Chuck Taylor, το όνομα του οποίου φέρει εδώ και δεκαετίες;

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Abraham Aamidor στο βιβλίο του 2006, «Chuck Taylor, All Star: Η αληθινή ιστορία του άνδρα πίσω από τα πιο διάσημα αθλητικά παπούτσια στην ιστορία», ο Chuck Taylor ήταν πρώην επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, ο οποίος άλλαξε την καριέρα του μεταπηδώντας στο χώρο των πωλήσεων της Converse.

Ο Charles Hollis «Chuck» Taylor, λοιπόν, γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1901 και μεγάλωσε στη νότια Ιντιάνα. Το μπάσκετ άρχισε να κατακλύζει το Hoosier State, με τον Taylor να εντάσσεται στην ομάδα του γυμνασίου του, Columbus High School Bull Dogs, και να ορίζεται αρχηγός της.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Taylor ξεκίνησε την ημι-επαγγελματική του καριέρα παίζοντας μπάσκετ με το Columbus Commercials. Θα συνέχιζε να παίζει για λίγες ακόμη ομάδες στο Midwest, συμπεριλαμβανομένων των Akron Firestone Non-Skids στο Οχάιο, προτού τελικά μετακομίσει στο Σικάγο το 1922 για να εργαστεί ως αντιπρόσωπος πωλήσεων για την Converse Rubber Shoe Co. (μετέπειτα η εταιρεία μετονομάστηκε στην διάσημη σήμερα Converse, Inc.).

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης το 1908 ως κατασκευαστής παπουτσιών από καουτσούκ, ενώ για πρώτη φορά ξεκίνησε να παράγει παπούτσια από καμβά το 1915, καθώς η αγορά γαλότσας ήταν περιορισμένη μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο χρόνο. Τα πρώτα αθλητικά παπούτσια All-Star από καμβά παρουσιάστηκαν δύο χρόνια αργότερα, το 1917, ενώ δεν είναι σαφές αν ο Charles αρχικά προσλήφθηκε για να παίξει μπάσκετ με την ομάδα της Converse ή αν απλώς απασχολήθηκε στις πωλήσεις. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι γρήγορα αποδείχθηκε απαραίτητος για την εταιρεία.

Ο Taylor άκουγε προσεκτικά τα σχόλια των πελατών και διαβίβαζε προτάσεις για βελτιώσεις στα παπούτσια -όπως περισσότερη επένδυση κάτω από την καμπύλη του ποδιού, μια διαφορετική ένωση από καουτσούκ στη σόλα για την αποφυγή γρατζουνιών και ένα έμπλαστρο για την προστασία του αστραγάλου- στο περιφερειακό γραφείο του. Στηρίχθηκε, επίσης, στις ικανότητές του στο μπάσκετ για να εντυπωσιάσει τους υποψήφιους πελάτες του, διοργανώνοντας δωρεάν μαθήματα μπάσκετ Chuck Taylor σε όλη τη χώρα για να διδάξει στους παίκτες γυμνασίου και κολεγίου τις χαρακτηριστικές του κινήσεις στο γήπεδο.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που ανέλαβε ο Taylor ήταν η διαχείριση της All-Stars, μιας ταξιδιωτικής ομάδας μπάσκετ -στην οποία έπαιζε κιόλας- που χρηματοδοτήθηκε από την Converse για την προώθηση των νέων παπουτσιών All Star, ενώ βοήθησε στη δημιουργία και δημοσίευση του Converse Basketball Yearbook, το οποίο κάλυπτε τα παιχνίδια μπάσκετ της ομάδας σε ετήσια βάση.

Αφού έφυγε από τους All-Stars συνέχισε την προώθηση που συγκεκριμένου παπουτσιού κάνοντας ειδικές εμφανίσεις σε τοπικούς αγώνες μπάσκετ αλλά και χαριτολογώντας με τους πελάτες κάθε φορά που βρισκόταν σε καταστήματα με αθλητικά είδη.

Το αστέρι του Taylor έγινε τόσο φωτεινό που το 1932, η Converse πρόσθεσε την υπογραφή του στον αστράγαλο των παπουτσιών All Star. Από εκείνη τη στιγμή, ήταν γνωστά ως Chuck Taylor All-Stars. Ωστόσο, ο Taylor -φέρεται να εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη φήμη του κερδίζοντας έναν παχυλό μισθό από την εταιρεία- πιστεύεται ότι δεν έλαβε ποτέ δικαιώματα για τη χρήση του ονόματός του.

Το 1969 ο εισήχθη στο Hall of Fame του Μπάσκετ, ενώ την ίδια χρονιά, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 23 Ιουνίου, σε ηλικία 67 ετών. Τη στιγμή περίπου που αθλητικά παπούτσια άλλων εταιρειών όπως η Adidas και η Nike άρχισαν να αντικαθιστούν τα Converse στο γήπεδο και σύντομα τόσο ο Taylor όσο και τα ομώνυμα παπούτσια άρχισαν να γίνονται τα αγαπημένα ενός διαφορετικού κοινού. Παρόλο που το αστέρι του Taylor, ωστόσο, έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα των δεκαετιών, οι οπαδοί του παπουτσιού του συνεχίζουν να του αποτίουν φόρο τιμής, με την Converse να πουλά περισσότερα από 270.000 ζεύγη Chuck Taylors την ημέρα σε όλο τον κόσμο.