Την υιοθέτηση συγκεκριμένου και φιλόδοξου στόχου για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην ΕΕ ως το 2030 ζητούν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος έξι χωρών-μελών (μεταξύ των οποίων ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης) με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και στους επιτρόπους Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ και Δράσης για το Κλίμα, Κίνι Χίδεγκαρντ.
Την επιστολή συνυπογράφουν υπουργοί από τη Γερμανία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω της ενεργειακής απόδοσης, είναι το πιο ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό μέσο για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».
Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιανουάριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% και μερίδιο 27% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ΕΕ για το 2030, ωστόσο δεν καθόρισε κάποιον δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναφέρουν ακόμη στην επιστολή, ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνει τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει: «Τα κράτη της ΕΕ ξόδευαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ επιπλέον αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα λειτουργήσει αθροιστικά. Αν λοιπόν, θέλουμε να μιλάμε για ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ενεργειακή της ασφάλεια, θα πρέπει να προτάξουμε ένα από τα κύρια μέσα που τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν: την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την αύξηση της Ενεργειακής Απόδοσης».