Προσπάθειες για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία θα αντιταχθεί στην καθιέρωση του φόρου ρύπανσης για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών, καταβάλλει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.
Στόχος του αυστραλού πρωθυπουργού είναι να τεθούν οι βάσεις ενός ευρύτερου συντηρητικού συνασπισμού που θα είναι σε θέση να υπονομεύσει τις προσπάθειες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για την καθιέρωση φορολογίας των ρύπων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των 20 οικονομικά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G20).
Η Σύνοδος των G20 θα γίνει στο Μπρίσμπαν τον προσεχή Νοέμβριο και η κυβέρνηση ‘Αμποτ κάνει ό,τι μπορεί για να μη συζητηθεί το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών και ληφθούν αποφάσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία και αγωνίζεται για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση ρύπων που καθιέρωσε η Εργατική κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ πριν ανατραπεί από τον Κέβιν Ραντ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά, ο κ. ‘Αμποτ συναντήθηκε με τον καναδό πρωθυπουργό, Stephen Harper, με τον οποίο και συζήτησε το θέμα της δημιουργίας μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας στην οποία θα συμμετάσχει η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία.
Η θέση του κ. ‘Αμποτ για το κλίμα προκάλεσε άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε, στο Sky News, ότι, ενάντια στις εκτιμήσεις του αυστραλού πρωθυπουργού, η κλιματική αλλαγή είναι το μείζον πρόβλημα της ανθρωπότητας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπίλ Σόρτεν, χαρακτήρισε «αναχρονιστικές» τις ιδέες του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή και «προβληματικές» για τον ίδιο και τη χώρα.
Στο μεταξύ ανοιχτή πρόσκληση στους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην αυστραλιανή οικονομία έκανε ο Άμποτ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Υπενθύμισε στο ακροατήριό του ότι η Αυστραλία «είναι ανοιχτή για εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες από ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οι μηχανές δημιουργίας θέσεων απασχόλησης». Ο κ. ‘Αμποτ έψεξε όσους απορρίπτουν τις ξένες επενδύσεις υπογραμμίζοντας ότι «όσοι πιστεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν πρέπει να μισούν τις επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά στους άνεργους».
Ο αυστραλός πρωθυπουργός υπενθύμισε σε πολυεθνικές εταιρίες την υποχρέωσή τους να πληρώνουν τους «νενομισμένους» φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται, αναφερόμενος προφανώς στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία και φοροδιαφεύγουν συστηματικά.