Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ανήσυχος, αφού αισθάνεται φόβο ότι μετά τις εκλογές στην Ουκρανία, η διεθνής πίεση στη Ρωσία θα χαλαρώσει.
Θα χρησιμοποιήσει έτσι, το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, για να πείσει τους συμμάχους του να διατηρήσουν την πίεση αυτή.
Ο Ομπάμα θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Ρώσο ομόλογό του για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ουκρανική κρίση. Αν και δεν έχει προγραμματιστεί ιδιαίτερη συνάντησή τους, θα παρευρεθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις τελετές για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί την Τετάρτη στη Βαρσοβία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Στη συνέχεια θα λάβει μέρος σε σύνοδο της Ομάδας των Επτά στις Βρυξέλλες, για να μεταβεί ύστερα στο Παρίσι και τη Νορμανδία για την επέτειο του D-Day. Στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί συνάντησή του και με τον Φρανσουά Ολάντ, την ερχόμενη Πέμπτη.
Η Ομάδα των Επτά επρόκειτο αρχικά να συνεδριάσει στο Σότσι, αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία οι χώρες-μέλη της Ομάδας αποφάσισαν να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.
Σκοπός του τετραήμερου ταξιδιού του Ομπάμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι να πείσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειάς τους.
Σε ομιλία που θα εκφωνήσει την Τετάρτη στη Βαρσοβία με αφορμή τα 25 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες, μετακομμουνιστικές εκλογές στη χώρα, θα επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την ασφάλεια της περιοχής.
«Αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές», λέει ο πολωνός πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ρίσαρντ Σνεπφ. «Είναι διαφορετικό όμως να λέγονται δημοσίως στη Βαρσοβία».
Ο βασικός στόχος πάντως του Αμερικανού προέδρου είναι να πείσει τους συμμάχους του να διατηρήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρόλο που η τελευταία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι παρενέβη στις εκλογές στην Ουκρανία.
Το επιχείρημά του θα είναι ότι η κατάσταση στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, στις ανατολικές περιοχές γίνονται μάχες, ενώ η Κριμαία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι διεξάγει έναν «υβριδικό» πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, με τη συμμετοχή μαχητών από την Τσετσενία.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, ζητά τη δημιουργία «διαδρόμων» που θα της επιτρέπουν να αποστέλλει ιατρική βοήθεια στις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή νίκη του Ποροσένκο και οι ενδείξεις απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία έχουν δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
«Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Πούτιν φαινόταν να κρατά όλα τα χαρτιά στα χέρια του», είπε ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Οι εκλογές όμως αποκατέστησαν κατά κάποιο τρόπο μια ισορροπία».