Κορυφώνεται η αγωνία για την Ιρανή Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιανί, η οποία κατηγορείται για μοιχεία και επρόκειτο να εκτελεστεί σήμερα. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιρανό ομόλογό του, η γυναίκα δεν θα εκτελεστεί σήμερα.

«Ο Μανουσέρ Μοτακί με διαβεβαίωσε ότι οι ιρανικές δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε απόφαση για την υπόθεση που αφορά την Αστιανί και ότι οι πληροφορίες για εκτέλεσή της δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε ο Μπερνάρ Κουσνέρ και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον ομόλογό του να της δοθεί χάρη.

«Απευθύνουμε έκκληση στις ιρανικές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να σταματήσουν την πολιτική της καταστολής και του εκφοβισμού και να αποφυλακίσουν όλους όσοι κρατούνται αδικαιολόγητα», τόνισε ο Κουσνέρ.

Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η καταδίκη της Αστιανί για μοιχεία επανεξετάζεται, αλλά ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η κατηγορία για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της.

«Καλώ τις ιρανικές αρχές να λάβουν αμέσως υπόψη τους τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας και να σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ιράν», υπογράμμισε ο Κουσνέρ.