Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε σήμερα από τον πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ να δράσει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν στο στόχαστρό τους την Ινδία και πρότεινε την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κατά την πρώτη ημέρα που βρίσκεται στην εξουσία.
Ο ινδουιστής, εθνικιστής ηγέτης έκανε τα πρώτα του διπλωματικά βήματα συνομιλώντας με τους ηγέτες όλων των γειτονικών χωρών που είχαν προσκληθεί στην ορκωμοσία του.
Οι πρώτες του δηλώσεις ακολουθούν τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης της Ινδίας.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας ζήτησε από τον πακιστανό ομόλογό του «να σεβαστεί τη δέσμευσή του να εμποδίσει να χρησιμοποιηθεί το έδαφος (της χώρας του) για να εξαπολυθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ινδίας», δήλωσε η ινδή υφυπουργός Εξωτερικών Σουτζάτα Σινγκ.
«Επιθυμούμε ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με το Πακιστάν, όμως για να έχουμε τέτοιες σχέσεις είναι σημαντικό να τερματιστεί η βία και ο τρόμος», πρόσθεσε η ίδια.
«Είχαμε συζητήσεις για τις εμπορικές συναλλαγές και επισημάναμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις», σημείωσε ο Σινγκ, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες εκτίμησαν πως αυτό πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο Σαρίφ χαιρέτισε την «ιστορική ευκαιρία» να ανανεωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Μόντι, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα παλιό ανάκτορο και διήρκησε πενήντα λεπτά, «θερμή και εγκάρδια».
«Αυτή δεν είναι η ώρα για αλληλοκατηγορίες», είπε ο Σαρίφ μετά το πέρας της συνάντησης. «Οφείλουμε στον λαό μας να βάλουμε τέλος στη δυσπιστία. Ελπίζω να μπορέσουμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα».
Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία το 1947, το Πακιστάν και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές, κυρίως για τον έλεγχο του Κασμίρ.
Ο Μόντι θεωρείται υποστηρικτής της σκληρής γραμμής του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματός του Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP). Αντιμετωπίζεται επίσης με δυσπιστία από τους Πακιστανούς μετά τις αιματηρές ταραχές εναντίον των μουσουλμάνων που ξέσπασαν το 2002 στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, του οποίου χρημάτισε επί χρόνια πρωθυπουργός.
Επιλέγοντας όμως να καλέσει τον πακιστανό πρωθυπουργό στην τελετή ορκωμοσίας του, ο Μόντι απάντησε σε πολλούς επικριτές του καθώς κανένας επικεφαλής κυβέρνησης από τις δύο χώρες δεν είχε συμμετάσχει μέχρι τώρα στην τελετή ορκωμοσίας ομολόγου του.
Η συνάντηση Μόντι-Σαρίφ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ ηγετών των δύο αυτών χωρών σε ινδικό έδαφος μετά τη ρήξη στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις που ακολούθησε έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση του 2008 στο Μουμπάι (Βομβάη), από την οποία έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και η οποία αποδόθηκε σε μια πακιστανική τρομοκρατική οργάνωση.