Το γεγονός ότι σήμερα όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε wi-fi το οφείλετε στην Hedy Lamarr, την «Αντζελίνα Τζολί» της δεκαετίας του ’40. Μόνο που εκτός από την εξαιρετικά εντυπωσιακή εικόνα της, η Τζολί των ‘40s διέθετε και τις αντίστοιχες γνώσεις, οι οποίες την οδήγησαν στο να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις στην τεχνολογία επικοινωνιών που οδήγησαν στην εφεύρεση των Wi-Fi, GPS και Bluetooth.
Η εντυπωσιακά όμορφη ηθοποιός από την Αυστρία γεννήθηκε το 1914 και είχε την τύχη να είναι η κόρη ενός επιτυχημένου τραπεζίτη, με τον ίδιο να την διδάσκει αργότερα όλα τα θαύματα του κόσμου.
Ωστόσο, η Lamarr έμαθε πολλά και από τον πρώτο της σύζυγο, έναν πλούσιο βιομήχανο ονόματι Fritz Mandl. Κατά τον κοινό τους βίο διοργάνωναν συχνά κοσμικές συγκεντρώσεις με τους συναδέλφους του, συζητώντας για τις πρόσφατες τεχνολογίες όπλων. Όσο, λοιπόν, οι κύριοι ανταλλάσσανε τις απόψεις του η Lamarr κρατούσε τις δικές της… σημειώσεις.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η όμορφη Hedy ανακαλύφθηκε στο Παρίσι από τον επικεφαλής της MGM, Louis B.Mayer. Σύντομα, θα εμφανιζόταν σε πολλές δημοφιλείς ταινίες του Χόλιγουντ και πολύ γρήγορα έγινε μία από τις καλύτερα αμειβόμενες γυναίκες ηθοποιούς της γενιάς της.
Η εταιρεία την προώθησε ως την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, ωστόσο η Lamarr ένιωθε μεγάλη δυσαρέσκεια για το πώς η κοινωνία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική της εικόνα και όχι στο μυαλό της, λέγοντας δημοσίως ότι «Κάθε κορίτσι μπορεί να είναι λαμπερό! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταθείτε ακίνητες και να φαίνεστε ανόητες».
Πρόκειται για μία από τις διάσημες αστέρες του Χόλιγουντ η οποία θα εγκατέλειπε την καριέρα της στη μεγάλη οθόνη και τις ταινίες δίπλα στους Clark Gable, Jimmy Stewart και Spencer Tracy για να επιστρέψει στο αγαπημένο της τροχοκινούμενο και να αφιερωθεί στις εφευρέσεις της.
Η Hedy έμαθε ότι οι τορπίλες που ελέγχονται μέσω της χρήσης σημάτων ελέγχου που μεταδίδονται μέσω ραδιοφώνου ήταν επιρρεπείς στο να μπλοκάρουν, και έτσι αποφάσισε να σχεδιάσει το σύστημα για να αντιμετωπιστούν οι Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που είχε αποκομίσει από τις επαφές του πρώτου συζύγου της τη δεκαετία του 1930, συνεργάστηκε με τον Τζορτζ Άνθειλ, προκειμένου να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια νέα συσκευή που έκανε τις ραδιοσυχνότητες να μετακινούνται.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ωστόσο, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, με τους περισσότερους να μην είναι πεπεισμένοι ότι θα λειτουργούσε. Αρκετές φορές το Εθνικό Συμβούλιο Εφευρετών απέρριψε την ιδέα της, αλλά το 1942 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με το επίθετο του νέου της συζύγου, Markey. Η εφεύρεσή της υλοποιήθηκε περαιτέρω σε ναυτικά πλοία κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας.
Πρόκειται για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα σε συσκευές GPS και συνδέσεις WiFi. Δυστυχώς, η Hedy δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που της άξιζε, καθώς σε όλη την διάρκεια της ζωής της την «στοίχειωνε» η αλαβάστρινη ομορφιά και η αισθησιακή, εξωτική της εικόνα, που έκανε τους πάντες να παραβλέπουν το μυαλό της, δίνοντας έμφαση στην τέλεια και αποστομωτική εικόνα της.