Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, Άχμεντ Μίτιγκ, κέρδισε τη διαδικασία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή αψηφώντας την πρόκληση ενός πρώην στρατηγού ο οποίος αμφισβητεί την πολιτική νομιμοποίηση του σώματος αυτού.
Ο Μίτιγκ, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στους οποίους αντιτίθενται άλλες δυνάμεις εντός Λιβύης, είχε εκλεγεί αρχικά πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από μια χαοτική συνεδρίαση του σώματος αυτού την οποία ορισμένα από τα μέλη του κοινοβουλίου χαρακτήρισαν παράνομη.
Οι κοινοβουλευτικοί συνεδρίασαν ξανά σήμερα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, και τοποθετήθηκαν εκ νέου, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μίτιγκ, μία εβδομάδα αφότου παραστρατιωτικοί πιστοί στον άλλοτε στρατηγό των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ επιτέθηκαν στο Κογκρέσο και απαίτησαν από το σώμα αυτό να εγκαταλείψει κάθε εξουσία.
«Το Κογκρέσο έδωσε στον πρωθυπουργό Άχμεντ Μίτιγκ την εμπιστοσύνη του. Από τα 95 μέλη τα 83 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησής του», είπε ο Αμπντουλχαμίντ Ισμαήλ Γάρμπου, ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
Ο βουλευτής Μοχάμεντ Λααμάρι είπε από την δική του πλευρά ότι η κυβέρνηση «έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 83 από τους 94 βουλευτές που ήταν παρόντες».
Ο Μίτιγκ, που είναι επιχειρηματίας, θα γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της Λιβύης από τον Μάρτιο, έπειτα από μήνες αναταραχής στο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, διαδεχόμενος τον Αμπντάλα αλ Τένι.
Η Βουλή -ή Γενικό Εθνικό Κογκρέσο- βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυνάμεις που δηλώνουν πιστές στον Χάφταρ, ο οποίος κήρυξε μια εκστρατεία εναντίον των «ισλαμιστών», και ισλαμιστικά κόμματα και ένοπλες δυνάμεις.
Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκάλεσε σήμερα την κρίση στη Λιβύη τη σοβαρότερη μετά την εξέγερση του 2011, όταν ανατράπηκε ο Μουάμαρ Καντάφι. Η αδύναμη κυβέρνηση δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα, με τους πρώην αντάρτες και παραστρατιωτικές δυνάμεις να κρατούν στα χέρια τους την εξουσία.