Η κυβέρνησή του Βιετνάμ εξετάζει διάφορες «επιλογές άμυνας» έναντι της Κίνας, που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ, περιλαμβάνει τη νομική δράση, μετά την ανάπτυξη μιας κινεζικής πετρελαϊκής εξέδρας σε ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας που διεκδικεί και το Ανόι.

Τα σχόλια του Ντουνγκ, τα οποία περιλαμβάνονται σε μια γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις που του έθεσε το Ρόιτερς, αποτελούν την πρώτη φορά που ο βιετναμέζος πρωθυπουργός δηλώνει πως το Βιετνάμ θα λάβει νομικά μέτρα και προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση της Κίνας, η οποία επέμεινε πως η εξέδρα βρίσκεται εντός των υδάτων της.

«Το Βιετνάμ εξετάζει διάφορες επιλογές άμυνας, περιλαμβανομένων των νομικών δράσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο Ντουνγκ σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μανίλα. Δεν επεκτάθηκε στις άλλες επιλογές που εξετάζει.

«Επιθυμώ να υπογραμμίσω πως το Βιετνάμ θα υπερασπισθεί αποφασιστικά την κυριαρχία και τα νόμιμα συμφέροντά του επειδή η εδαφική κυριαρχία, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες και τα νησιά, είναι ιερή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η Κίνα κατηγόρησε το Βιετνάμ ότι υποθάλπει περιφερειακές εντάσεις.

«Τώρα διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, δυσφημώντας την Κίνα στην παγκόσμια σκηνή και διατυπώνοντας παράλογες κατηγορίες εναντίον της», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

«Ποιος είναι αυτός που επανειλημμένα αμφισβητεί την κυριαρχία άλλων χωρών; Ποιος είναι αυτός που προκαλεί εντάσεις στις θάλασσες, ποιος καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα; Τα γεγονότα μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Μάρτιο, οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο υποβάλλεται σε διεθνή νομικό έλεγχο για τα ύδατα.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαιτησία και προειδοποίησε τη Μανίλα πως η προσφυγή της θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις των δύο χωρών.
Αντικινεζικά βίαια επεισόδια αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Βιετνάμ αφού η αξίας ενός δισεκ. δολαρίων πετρελαϊκή εξέδρα της κρατικής κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC εγκαταστάθηκε σε θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 240 χλμ. από τις ακτές του Βιετνάμ.

Το Ανόι υποστηρίζει πως η εξέδρα βρίσκεται εντός της μήκους 200 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και πάνω στην υφαλοκρηπίδα του. Η Κίνα έχει δηλώσει πως η εξέδρα βρίσκεται πλήρως εντός των υδάτων της.

Η διένεξη αυτή είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμουνιστικών χωρών έπειτα από ένα σύντομο μεθοριακό πόλεμο το 1979.