Ένα δικαστήριο αθώωσε σήμερα 169 υποστηρικτές του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι κατηγορούνταν για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια σε μια νέα μαζική δίκη στην Αίγυπτο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστικές πηγές.

Με την απόφαση αυτή διακόπτεται η αλληλουχία μαζικών καταδικαστικών αποφάσεων στις δίκες όπου εμπλέκονται στελέχη της ισλαμικής αντιπολίτευσης.

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου κατηγορούνταν για συμμετοχή στις «ταραχές» που είχαν ξεσπάσει την 14η Αυγούστου 2013 στο Κάιρο, την εποχή που η αστυνομία είχε προβεί στη δολοφονία εκατοντάδων υποστηρικτών του Μόρσι που είχαν κάνει κατάληψη σε δύο πλατείες της πρωτεύουσας απαιτώντας την επιστροφή στην εξουσία του καθαιρεθέντος προέδρου.

Από τους κατηγορουμένους, οι 117 παραμένουν υπό κράτηση κι αναμένεται να αποφυλακισθούν σύντομα. Άλλοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Δεν έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη δικαστική απόφαση.

Παράλληλα ένας δικαστής στην Αλεξάνδρεια σήμερα έκρινε ένοχους 62 ανθρώπους και τους καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης έως και 25 ετών για τα επεισόδια πολιτικής βίας του περασμένου Ιουλίου. Ο δικαστής επίσης επικύρωσε την θανατική ποινή για έναν εκ των κατηγορουμένων.