Βιβλίο γίνεται η ιστορία ζωής της Elizabeth Cranston από τη Σκωτία, που έχασε τέσσερις γιους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είδε άλλους δύο να τραυματίζονται σοβαρά. Η κυκλοφορία του μάλιστα θα συμπέσει με την πρώτη συνάντηση των απογόνων της.
Διαλυμένη από τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας η Cranston μετανάστευσε στην Αυστραλία για να ξεφύγει από το οδυνηρό παρελθόν της. Αλλά τα όνειρά της για μια νέα αρχή δεν ευοδώθηκαν ποτέ, σταδιακά έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα και κατέληξε να περνά καθημερινά ώρες ατελείωτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, περιμένοντας τους χαμένους γιους της να γυρίσουν κοντά της…
Το βιβλίο «Blood On The Thistle» έγραψε ο Αυστραλός δισέγγονός της Stuart Pearson με τη βοήθεια ενός Σκωτσέζου ιστορικού.
Ο ένας από τους γιους της Cranston, ο 28χρονος James, δεν πρόλαβε καν να φτάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Πέθανε από φυματίωση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην Αγγλία.
Ο 34χρονος John σκοτώθηκε στη μάχη του Somme και τιμήθηκε μετά θάνατον με μετάλλιο ανδρείας.
Ο 30χρονος Adam καταγράφηκε ως αγνοούμενος, θεωρούμενος νεκρός μετά τη μάχη στο Ancre της Γαλλίας.
Το 1918 ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια, ο 39χρονος Alexander έπεσε νεκρός στη δεύτερη μάχη του Somme.
Δύο από τα αδέλφια τους τραυματίστηκαν βαριά. Ο William έχασε την όρασή του από το ένα μάτι και τρία δάχτυλα εν μέσω πυρών στη Γαλλία ενώ ο George υπέστη το 1918 δηλητηρίαση με αέρια σε βαθμό που το δέρμα του συνέχιζε να ξεφλουδίζει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Μόνο ο Robert γλίτωσε σχετικά αλώβητος.
Η Cranston έφυγε για το Σίδνεϊ το 1920 για να αρχίσει μια καινούρια ζωή, σημειώνει η Daily Mail, αλλά κατέληξε σε ψυχιατρική κλινική.
Την έβλεπαν συχνά να περιμένει στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού λέγοντας στους ταξιδιώτες πως περίμενε τους γιους της να γυρίσουν σπίτι.
Ο νεότερος γιος της Angus, ήταν πολύ μικρός για να πολεμήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο βασανιζόταν από την ενοχή του επιζώντα αφότου υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέφυγε στον αλκοολισμό.
Η θυσία της οικογένειας Cranston αναγνωρίστηκε από το Imperial War Museum και το Scottish National War Memorial ως μια από τις μεγαλύτερες θυσίες που έκανε μια οικογένεια κατά τον Μεγάλο Πόλεμο.
Η κυκλοφορία του βιβλίου συμπίπτει με την πρώτη συνάντηση των απογόνων της μαμάς Cranston, με συγγενείς από τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία να ταξιδεύουν στη Σκωτία για να τιμήσουν τα αδέλφια που πολέμησαν.
Ο δισέγγονος της Cranston Stuart Pearson έμαθε τυχαία για την ιστορία της οικογένειάς του πριν λίγα χρόνια και ταξίδεψε στη Σκωτία το 2011 με τον ιστορικό Bob Mitchell για να διερευνήσει το παρελθόν του.
«Η ιστορία των Cranston σου ραγίζει την καρδιά. Ειδικά τα βάσανα της μητέρας Elizabeth που ήταν κάποτε μια περήφανη, ικανή, δυνατή γυναίκα και η απώλεια των παιδιών της την έκανε να χάσει το μυαλό της», λέει ο Pearson, «πέθανε σε ψυχιατρική κλινική το 1929, μέχρι την τελευταία στιγμή της περίμενε τους γιους της να γυρίσουν σπίτι».