Την επεξεργασία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγυήσεων και εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού ζητεί ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).
Η επιστολή του ΟΠΕΚ εστάλη προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, καθώς και την ύπατη εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.
Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, εστάλη με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να ανταποκριθεί και να προσφέρει τη βασική ποιότητα ασφάλειας που καλύπτει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Ειδικότερα ο ΟΠΕΚ αναφέρει στην επιστολή του ότι:
-Στο πλαίσιο της διευθέτησης του κυπριακού η Ε.Ε. χρειάζεται να εκφράσει στο πιο υψηλό επίπεδο την πολιτική της θέληση να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης μέχρι το τελικό της στάδιο.
-Στο ζήτημα των εγγυήσεων το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης -μη αποκλειομένης της στρατιωτικής- στα εσωτερικά ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. αντίκειται σε όλες τις συνθήκες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. από το 1957 έως σήμερα. «Η Συνθήκη Εγγύησης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 αποτυπώνει μια κατάσταση πραγμάτων που συνδέεται με τις τότε παγκόσμιες ισορροπίες στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε., ενώ οι εγγυήτριες δυνάμεις του συστήματος του 1960 (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) είναι, είτε πλήρη μέλη (Ελλάδα, Βρετανία), είτε υποψήφια για ένταξη (Τουρκία)», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Γι’ αυτό, επισημαίνεται στην επιστολή, «η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εποπτεύει, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, ένα διαφορετικό μηχανισμό, αυτή τη φορά ευρωπαϊκών εγγυήσεων που να συμβαδίζουν με τη σημερινή ιδιότητα της νήσου ως κράτους – μέλους της Ένωσης».
Η ηγεσία της Ε.Ε., σημειώνεται, μπορεί να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό όλες τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λισσαβόνας. «Το άρθρο 42 της Συνθήκης προσφέρει επίσης ένα ειδικότερο νομικό υπόβαθρο», προστίθεται.
«Μια τέτοια εξέλιξη τυγχάνει ευρείας αποδοχής ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ αυτό επιδεικνύει ότι οι κύπριοι πολίτες εμπιστεύονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο ως το πλαίσιο ασφαλείας για ολόκληρη την Κύπρο», καταλήγει η επιστολή.