Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Τουρκοκύπριοι για να επιλέξουν τον ηγέτη τους για την επόμενη πενταετία.
Πρόκειται για την δέκατη κατά σειρά αναμέτρηση για την ανάδειξη του κατοχικού ηγέτη, με τον αριθμό των όσων θα ψηφίσουν να ανέρχεται στις 198.867, γεγονός που υποδηλοί αύξηση της τάξης των 22,000 ψηφοφόρων μέσα σε πέντε χρόνια.
Στην κατεχόμενη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, 49.958, στην κατεχόμενη Κερύνεια 42.773, στην κατεχόμενη Μόρφου 15.016, στο κατεχόμενο Τρίκωμο 20.419 και στην κατεχόμενη Λεύκα 6.858.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00.
Συνολικά έχουν κατατεθεί έντεκα υποψηφιότητες, οι οποίες είναι οι εξής: Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.
Αναλυτές προβλέπουν μια «μάχη» ανάμεσα στον Μουσταφά Ακιντζί, τον Ερσίν Τατάρ, που στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, και στον Τουφάν Ερχιουρμάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελική εκλογή του κατοχικού ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β’ γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.
Το «δώρο» του Ερντογάν
Πριν τις «εκλογές», ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να ανοίξει την ακτογραμμή στα Βαρώσια για να δώσει ώθηση στο Τατάρ, ο οποίος έδωσε το παρών στις προκλητικές φιέστες στην Αμμόχωστο, ενώ όσον αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε σε αναίρεση, ο Τατάρ αντέδρασε σημειώνοντας «αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο».
Οι καταγγελίες του Ακιντζί
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές».
Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις “εκλογές”».