Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Μεγάλη Βρετανία από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους στο Twitter οι προεκλογικές αφίσες του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ (UKip) εν όψει των ευρωεκλογών. Με τον Βρετανό επιχειρηματία Πολ Σάικς να χρηματοδοτεί με 1,5 εκατ. λίρες την εκστρατεία του, ο πολιτικός στηρίζεται στην ξενοφοβία και στην ανεργία και τα βάζει με τους μετανάστες, με στόχο – όπως λένε οι αφίσες – να μη χαθούν άλλες δουλειές για τους Βρετανούς εργάτες.
«26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν δουλειά. Και ποιες δουλειές έχουν βάλει στο μάτι;», αναφέρει η μία γιγαντοαφίσα που απεικονίζει ένα δάχτυλο. Με το θέμα της «εισερχόμενης» μετανάστευσης ασχολείται και εκείνη που δείχνει έναν Βρετανό -πιθανότατα πρώην εργάτη- να κάθεται και να γίνεται. επαίτης για να ζήσει. Μάλιστα, το σύνθημα του UKip για τις προσεχείς ευρωεκλογές είναι «Βρετανικές δουλειές για Βρετανούς εργάτες».
Πέραν όλων αυτών, στόχος του είναι να μη χάσει το Λονδίνο εξουσίες από τις Βρυξέλλες. Έτσι σε μια άλλη απεικονίζεται η βρετανική σημαία να καίγεται και μέσα από την τρύπα να εμφανίζεται εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπροστά από την οποία γράφει: «Ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα;». Από τα πυρά του δε γλιτώνουν ούτε οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Η νέα αφίσα χωρίζεται στα δύο και από τη μία πλευρά φαίνονται εργαζόμενοι μέσα σε ένα λεωφορείο και στην άλλη ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετακινείται μόνος καθισμένος στα δερμάτινα καθίσματα ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. «Η καθημερινή σας ρουτίνα χρηματοδοτεί το πολυτελές του lifestyle» είναι το μήνυμα που αναγράφεται στην αφίσα.
Ο ίδιος ο Φάρατζ πάντως αρνείται το χαρακτηρισμό «ρατσιστικές» που δόθηκε στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του. Σε δηλώσεις του φιλοξενεί η Telegraph -βλέποντας και το βίντεο όπου παρουσιάζονται κάποιες αφίσες- αναφέρει: «Αυτό είναι ένα κλασικό τέχνασμα οποιαδήποτε συζήτηση για τη μετανάστευση να κλείνει αυτόματα χαρακτηρίζοντας τη ρατσιστική». Παράλληλα τονίζει ότι «είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές» και προσθέτει «Αυτό που λέμε είναι ότι δεν είμαστε εναντίον κανενός από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αλλά για να έχουμε μια πόρτα ανοικτή για έως 485 εκατομμύρια ανθρώπους από την υπόλοιπη Ευρώπη, πολλοί από φτωχές χώρες … σημαίνει ότι υπάρχει μια εισροή ξένου εργατικού δυναμικού στη Βρετανία. Τα θετικά της όμως δεν τα έχουμε δει ποτέ».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ευρωσκεπτικιστές του UKip συγκεντρώνουν ποσοστό 12% στην πρόθεση ψήφου ξεπερνώντας κατά 3% τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες της συγκυβέρνησης (9%).