Οργή έχει προκαλέσει στην Αλγερία ο βιασμός και η δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας, με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών να ζητούν να μάθουν γιατί δεν την προστάτευσαν οι αρχές αφού ο βασικός ύποπτος της είχε επιτεθεί ξανά στο παρελθόν.
Η 19χρονη παρασύρθηκε σε ένα εγκαταλειμμένο βενζινάδικο όπου ο δράστης την βίασε, την ξυλοκόπησε μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της και μετά την έκαψε ζωντανή, όπως ανέφερε ένα δικαστήριο του Μπουρμεντές, της περιφέρειας όπου κατοικούσε το θύμα.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, η μητέρα της υποστηρίζει ότι ο ίδιος άνδρας την είχε βιάσει το 2016 και ότι επέστρεψε για να την εκδικηθεί μετά την αποφυλάκισή του. Το δικαστήριο πάντως δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε στα αιτήματα να σχολιάσει την υπόθεση.
Από την 1η Οκτωβρίου, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση, χιλιάδες Αλγερινοί ζητούν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης δικαίωση για το θύμα. Η ταυτότητα της 19χρονης δεν έχει αποκαλυφθεί.
Ορισμένοι κατηγορούν το δικαστικό σύστημα ότι δεν προστατεύει επαρκώς τις γυναίκες και καταδικάζουν την κουλτούρα που επιρρίπτει ευθύνες στα θύματα. «Σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπουμε περιπτώσεις γυναικών και παιδιών που απάγονται, βιάζονται ή δολοφονούνται», είπε η Σιχάμ Χαμάσι, δικηγόρος και μέλος του Wassila μιας οργάνωσης που βοηθά γυναίκες και παιδιά, θύματα βίας. «Όταν (ο δράστης) αποφυλακίστηκε, εκείνη δεν την προστάτευσαν. Ήταν λες και είχε καθαρό μητρώο, σαν να μην είχε κάνει τίποτα κακό και αυτό οδήγησε σε έντονη οργή», πρόσθεσε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.
Ο ύποπτος κρατείται και έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του για βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου.
Οι βιαστές στην Αλγερία τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια (20 αν το θύμα ήταν ανήλικο), όμως ο νόμος επιτρέπει να γλιτώνουν τη φυλακή αν παντρευτούν τα θύματά τους.
Ακτιβιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν διαδηλώσεις εντός των προσεχών ημερών με αίτημα την προστασία των γυναικών. Σχεδόν 6.000 καταγγελίες για βία σε βάρος γυναικών έγιναν το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, όμως οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος επειδή τα θύματα συχνά διστάζουν να μιλήσουν, για να μην στιγματιστούν.