Ένας ουκρανός ακτιβιστής ισχυρίστηκε σήμερα ότι έπεσε θύμα απαγωγής και βασανίστηκε από μια φιλορωσική ομάδα αυτοάμυνας στην Κριμαία επί 11 ημέρες κι αφέθηκε ελεύθερος σε μια ανταλλαγή κρατούμενων τον προηγούμενο μήνα.
Ο Αντρέι Σκεκούν μίλησε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη στο περιθώριο ενός συνεδρίου για τα βασανιστήρια που διοργανώνει η διεύθυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο Σκεκούν δήλωσε ότι οι άνδρες που τον κρατούσαν όμηρο τον έγδυσαν, τον πυροβόλησαν με αεροβόλα, τον χτύπησαν, του έκαναν ηλεκτροσόκ και απείλησαν ότι θα του κόψουν το αφτί όταν ζήτησε να του επιστρέψουν έναν σταυρό που φορούσε.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δράσει για να σταματήσει όσα συμβαίνουν στην Κριμαία και να υπερασπιστεί τους ανθρώπους που δεν θέλουν να ανήκουν στη Ρωσία, όμως πρέπει να ζήσουν με την κρίση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Μιχαήλ Σερεμέτ, διοικητής της ομάδας αυτοάμυνας την οποία ο Σκεκούν κατηγορεί για τον βασανισμό του, δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει τίποτε για την υπόθεση αυτή και απέρριψε τις καταγγελίες για βασανιστήρια.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να πει ό,τι θέλει, ακόμη και ότι βασανίστηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος — ανοησίες», είπε ο Σερεμέτ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Μέλη της ομάδας αυτοάμυνας δεν έχουν καμία σχέση με την απαγωγή του Σκεκούν ούτε οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε.
Ο Σκεκούν δήλωσε ότι είναι συντονιστής του κινήματος υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαϊντάν, ο οποίος ζει σε μια πόλη της κεντρικής Κριμαίας εδώ και 23 χρόνια. Ο ίδιος επεσήμανε ότι διοργάνωνε ειρηνικές διαμαρτυρίες υπέρ της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, οι οποίες μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων όταν αυτές έφτασαν στην Κριμαία.
Ο ουκρανός ακτιβιστής επεσήμανε ότι έπεσε θύμα απαγωγής από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας μαζί με έναν άλλον άνδρα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Δύο άνδρες, που φορούσαν πολιτικά, του έδεσαν τα χέρια και του κάλυψαν τα μάτια και τον οδήγησαν σε ένα μέρος που αργότερα ανακάλυψε ότι ήταν στρατιωτική βάση.
Εκεί τον βασάνισαν και τον ανέκριναν για τα φερόμενα σχέδιά του να εμποδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, τους δεσμούς του με ουκρανούς εθνικιστές και την πηγή της χρηματοδότησής του, όπως ισχυρίστηκε ο Σκεκούν.
Στο ίδιο μέρος κρατούνταν και άλλοι άνθρωποι, στρατιωτικοί και πολίτες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σκεκούν είπε ότι αφέθηκε ελεύθερος στις 20 Μαρτίου και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Χερσόν προτού μεταβεί στο Κίεβο. Ο ίδιος σημείωσε ότι πιστεύει πως και άλλοι άνθρωποι κρατούνται στην Κριμαία, όμως δεν ήταν σε θέση να πει πόσοι.