Το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αμφιλεγόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη μεταφορά των εισφορών από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα στα ταμεία του κράτους, μέτρο που οι επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν πως απλώς αποτελεί μία προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 249 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά, και προβλέπει πως ένα τμήμα από τους μισθούς των εργαζομένων που κανονικά θα προοριζόταν σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα θα μεταφέρονται στο κρατικό σύστημα, αποφέροντας στα θησαυροφυλάκιά της κυβέρνησης επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Η Ουγγαρία από το 1998 εφαρμόζει ένα τριπλό συνταξιοδοτικό σύστημα: εισφορές στο κρατικό σύστημα, σε ένα υποχρεωτικό ιδιωτικό ταμείο και σε ένα προαιρετικό ταμείο.

Οι Ούγγροι διαθέτουν το 9,5% του μισθού τους για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι εργαζόμενοι που εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά το 1998 καλούνται να καταβάλουν το 8% του μισθού τους στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και το 1,5% στο δημόσιο ταμείο. Οι εργαζόμενοι πριν το 1998 μπορούν να επιλέξουν αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα εάν το επιθυμούν.

Ωστόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πασχίζει να κλείσει πάση θυσία την τρύπα στον προϋπολογισμό, προβλέπει τη μετάγγιση των εισφορών από τα υποχρεωτικά ιδιωτικά προγράμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον για την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και τα τέλη του 2011.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να πεισθούν οι εργαζόμενοι να στραφούν στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο Όρμπαν έχει συγκρίνει τα ιδιωτικά προγράμματα με τη ρουλέτα, όμως οι επικριτές του (μεταξύ αυτών και η ΕΕ) θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα προσωρινό μέτρο για να μειωθεί το έλλειμμα.