Τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού», σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ρωσικών κρατικών πρακτορείων ειδήσεων.
Εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Σοβιέτ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το κτίριο είναι περικυκλωμένο από την αστυνομία, όπως και το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές τελούν και τα δύο υπό κατάληψη και δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από αυτά.
Και στα δύο κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχει υψωθεί η ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής και δίπλα σε αυτήν συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως αυτή χαρακτηρίζεται στα Συντάγματα της ίδιας της Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.
Από προχθές Τρίτη φιλορωσικά διακείμενοι εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού ξεκίνησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ, καλώντας τους τοπικούς βουλευτές να μην αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία του Κιέβου και να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992, σύμφωνα με το οποίο η Δημοκρατία έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Απέναντι στη φιλορωσική διαδήλωση έχουν συγκεντρωθεί ομάδες Ουκρανών και κυρίως Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε να απομακρυνθούν από τη χερσόνησο, από την οποία είχαν εξοριστεί από το καθεστώς Ι.Στάλιν. Από τις συγκρούσεις των δύο ομάδων τραυματίστηκαν δεκάδες και ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από την πίεση κατά τις προστριβές.
Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η ρωσική κυβέρνηση αναθέρμανε με επείγουσες διαδικασίες μια σειρά από επενδυτικά σχέδια στην Κριμαία, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα είναι η ανακατασκευή της περιφερειακής οδού Χερσόνησος – Τζάνκοϊ – Θεοδόσια – Κερτς και η γεφύρωση των Στενών του Κερτς, που θα επιτρέπει στη χερσόνησο απευθείας σύνδεση με τη Ρωσία και ειδικότερα με τη χερσόνησο του Ταμάν. Κατά τις εκτιμήσεις το πακέτο των επενδυτικών σχεδίων, στα οποία κλήθηκαν από το Ρωσικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να συμμετάσχουν Ρώσοι επιχειρηματίες, θα φθάσει το ύψος των 5 δισ. δολαρίων.