Η πανδημία του νέου κορονοϊού κινδυνεύει να προστεθεί στα δεινά των πληθυσμών που είναι ήδη θύματα κρίσεων που σε μεγάλο βαθμό παραμελούνται από τη διεθνή κοινή γνώμη, κυρίως στην Αφρική, προειδοποίησε σήμερα το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).
«Η Covid-19 εξαπλώνεται στην Αφρική και μερικές από τις πιο παραμελημένες κοινότητες έχουν ήδη καταστραφεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», επεσήμανε ο Γιαν Έγκελαντ γενικός γραμματέας του NRC, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της οργάνωσης για «τις πιο παραμελημένες κρίσεις στον κόσμο».
«Έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη για αλληλεγγύη προς αυτές τις κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις, προκειμένου ο ιός να μην προσθέσει μία ακόμη αφόρητη καταστροφή στις μυριάδες κρίσεις που ήδη αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε ο Έγκελαντ.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του NRC, εννέα από τις δέκα πιο παραμελημένες κρίσεις παγκοσμίως αφορούν την αφρικανική ήπειρο, με το Καμερούν να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η Βενεζουέλα είναι η μόνη μη αφρικανική χώρα στον κατάλογο αυτό.
Ήδη αποδυναμωμένα τα συστήματα υγείας των χωρών αυτών δεν είναι προετοιμασμένα για μια υγειονομική κρίση, εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση.
Σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP, η Αφρική μέχρι στιγμής έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία Covid-19 σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, με επισήμως καταγεγραμμένους 5.354 θανάτους και 197.823 κρούσματα.
Στο Καμερούν μαίνονται από το 2017 συγκρούσεις στις αγγλόφωνες περιοχές της χώρας που επιθυμούν να αποσχιστούν, εξαιτίας των οποίων σύμφωνα με το NRC έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σχεδόν 750.000 άνθρωποι, γεγονός που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται, όπως και πέρυσι, στη δεύτερη θέση της κατάταξης και ακολουθεί η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία πήρε την τρίτη θέση από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
«Ο εκτοπισμός εκατομμυρίων Αφρικανών αποτελεί μια βαθιά κρίση η οποία είναι η πιο υποχρηματοδοτούμενη, η πιο παραμελημένη και η πιο αγνοημένη παγκοσμίως», κατήγγειλε ο Έγκελαντ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ετήσια κατάταξη του NRC γίνεται με βάση τρία κριτήρια: την απουσία χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, την έλλειψη κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και την αδιαφορία των πολιτικών.