Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.
Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.
Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Ένα χάσμα που η κοινωνία καλείται να καλύψει
Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια στις ΗΠΑ, καθώς η οργή ξεχειλίζει στον κόσμο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολις. Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί αρκετές φορές, με τα πνεύματα να μην ηρεμούν. Η φωτογραφία από την αμερικανική μεγαλούπολη, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα το χάσμα που υπάρχει μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, το οποίο η χώρα καλείται να καλύψει, για να αποκτήσει μια πιο συνεκτική κοινωνία.
Βοστόνη, ΗΠΑ: Μια μαζική διαμαρτυρία με ξεκάθαρο συμβολισμό
Η Βοστόνη είναι άλλη μια από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ στις οποίες πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Φλόιντ. Χιλιάδες άνθρωποι, ασχέτως χρώματος στο δέρμα τους, έπεσαν στο έδαφος με το πρόσωπό τους σε αυτό, σε μια συμβολική κίνηση που αναπαριστούσε τη στιγμή της βίαιης σύλληψης του 46χρονου Αφροαμερικανού.
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ: Όταν η ένταση χτυπάει… κόκκινο
Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων που αφορούν τις -πολλές φορές ανεξέλεγκτες- διαδηλώσεις για τον θάνατο του Φλόιντ. Μάλιστα, «έπαιξε» δυνατά και το σενάριο να βγει ο Στρατός στους δρόμους για την καταστολή των κινητοποιήσεων, ωστόσο ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να τα μαζεύει, καθώς σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε». Όλα αυτά ανέβασαν την ένταση ακόμη περισσότερο…
Παρίσι, Γαλλία: Η πόλη του Φωτός «ντύθηκε» με σκοτάδι
Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά έχουν επεκταθεί και εκτός συνόρων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Παρίσι, στο οποίο έγιναν και βίαια επεισόδια μεταξύ του κόσμου που διαμαρτυρόταν και της Αστυνομίας. Μάλιστα, οι Αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση κινητοποίησης που προγραμματίστηκε για σήμερα, «λόγω των κινδύνων κοινωνικής αναταραχής και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού».
Ρότερνταμ, Ολλανδία: Το μεγάλο λιμάνι πλημμύρισε… από κόσμο
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Ρότερνταμ για τη δολοφονία του Φλόιντ, με το μεγάλο λιμάνι της Ολλανδίας και γενικότερα της γηραιάς ηπείρου να «πλημμυρίζει», όχι από νερό, αλλά από κόσμο. Η συντεταγμένη διέλευση από τη γέφυρα Erasmus έδωσε μια εντυπωσιακή εικόνα, όμως το βασικότερο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε.
Λάλγουορθ, Αγγλία: Μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση, για μια βουτιά
Κοσμοπλημμύρα επικράτησε και στην παραλία Νταρντ Ντορ, στο Λάλγουορθ της Αγγλίας, κοντά στο Μπόρνμουθ, όχι όμως για κάποια διαδήλωση, αλλά για μια βουτιά στη θάλασσα, καθώς η θερμοκρασία έχει ανέβει, ενώ και τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού γίνονται όλο και πιο χαλαρά.
Αθήνα, Ελλάδα: Μια προσπάθεια να πιάσει… το καλοκαίρι
Ένας καλλιτέχνης του δρόμου στο Ζάππειο, χρησιμοποιώντας ξυλοπόδαρα, αγγίζει τα άνθη που στολίζουν όμορφα ένα από τα δέντρα στο σημείο, δημιουργώντας ένα γαλήνιο σκηνικό μέσα στην «καρδιά» της πρωτεύουσας. Αν και πλέον έχουμε μπει στον Ιούνη, μέχρι στιγμής ο καιρός δεν έχει αφήσει τους Έλληνες να νιώσουν καλοκαίρι, ωστόσο μια νότα αισιοδοξίας κυριαρχεί και ο κόσμος προσπαθεί να επιστρέψει σταδιακά σε μια κανονικότητα.
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη: Και ο σκύλος πήρε τα απαραίτητα μέτρα
Αν και δεν υπάρχουν πολλά δείγματα ότι ο κορονοϊός κολλάει και μεταδίδεται από/σε ζώα, εντούτοις κάποιοι ιδιοκτήτες τους παίρνουν τα μέτρα τους, όπως αυτός του σκύλου στην Μπανγκόκ που λέγεται «Χρήμα». Το να βλέπει κάποιος ένα τετράποδο είναι τουλάχιστον σπάνιο, ωστόσο στην εποχή της πανδημίας δεν μοιάζει και τόσο παράξενο.
Χονγκ Κονγκ: Η επέτειος για τα γεγονότα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, ευκαιρία για ακόμη μια διαδήλωση
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Χονγκ για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 31 ετών από τα γεγονότα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. Μάλιστα, δεν έλειψαν για ακόμη μια φορά τα επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων και Αστυνομίας, ένα σκηνικό που αποτελεί μόνιμο σκηνικό στην πρώην βρετανική αποικία.
Λίμα, Περού: Στην αναζήτηση σήματος για εκπαιδευτικούς λόγους
Μικρά παιδιά ψάχνουν για σήμα ίντερνετ στα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου να συνδεθούν με τους δασκάλους τους, ώστε να κάνουν το διαδικτυακό μάθημα. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι σε καμία περίπτωση ευνοϊκές για εκείνα, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία εντός σχολείων έχει διακοπεί στο Περού ελέω κορονοϊού.
Τόκιο, Ιαπωνία: Ό,τι χρειάζεται ο κόσμος, είναι η αγάπη
Η λέξη «αγάπη» είναι αυτή που προβάλλεται ως σύνθημα στο Τόκιο, οι πολίτες του οποίου προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα όπως τη γνώριζαν πριν το πέρασμα του κορονοϊού, που έφερε και τη ματαίωση για φέτος των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ όλα ήταν έτοιμα. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν, αλλά τα συναισθήματα της ανθρώπινης φύσης παραμένουν αναλλοίωτα.