Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση, την επομένη των βίαιων, αιματηρών συγκρούσεων στο Κίεβο που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

«Μια συνάντηση είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των μελών μιας ομάδας εργασίας για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης», ανακοίνωσε η προεδρία.

Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι τρεις ηγέτες του φιλοευρωπαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ, ο Αρσένι Γιατσένιουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και ο Ολέγ Τιάγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα.

Η πρώτη συνάντηση, χθες Τετάρτη, απέβη άκαρπη. Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο να διευκολύνει τον «διάλογο και την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

«Μόνο ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς θα επιτρέψει μια βιώσιμη λύση. Οι πόρτες του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Άστον.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη βία και τους θανάτους διαδηλωτών, προειδοποιώντας την ουκρανική κυβέρνηση για της «συνέπειες» που θα έχουν τα γεγονότα αυτά στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών, καθώς πολλοί ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουκρανία.

Η Άστον ωστόσο δήλωσε σήμερα ότι είναι «πεπεισμένη» πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «να εντείνει τις προσπάθειές της και να στηρίξει μια πολιτική λύση». Υπενθύμισε επίσης ότι ο Επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, θα βρίσκεται αύριο και το Σάββατο στο Κίεβο ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στην Ουκρανία και μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.