Το βλέμμα των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένο στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, την πόλη που φλέγεται μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) από αστυνομικό, με τον άτυχο άνδρα να αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 46 ετών, παρότι παρακαλούσε για τη ζωή του με το «δεν μπορώ να αναπνεύσω» να αποτυπώνεται στην κοινή γνώμη σαν τη φράση που αποτυπώνει πώς αντιμετωπίζονται οι Αφροαμερικανοί από τις Αρχές της χώρας.
Μάλιστα, τα όσα ακολούθησαν τον θάνατο του Φλόιντ προκαλούν τριγμούς στην κοινωνική συνοχή των ΗΠΑ, η οποία πάντα προσπαθούσε να βρει την ισορροπία της, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί.
Ωστόσο, κάτι που ενδεχομένως να βοηθήσει στο να υποχωρήσουν οι ανέλεγκτες αντιδράσεις, είναι η είδηση πως πλέον βρίσκεται υπό κράτηση ο Ντέρεκ Τσόβιν (Derek Chauvin), ο άνθρωπος που προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου Αφροαμερικανού.
Ένας από τους ανθρώπους που έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, είναι ο δήμαρχος της πόλης που έγινε η κατάχρηση της αστυνομικής βίας. Για τον λόγο αυτό, προχώρησε νωρίτερα σε μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία χρησιμοποίησε έναν λόγο που προσπάθησε να αγγίξει… ευαίσθητες χορδές, καθώς η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Αμερική.
Ο Τζέικομπ Φρέι προχώρησε σε μια τοποθέτηση… έξω από τα δόντια, στην οποία τόνισε πως ο Ντέρεκ Τσοβιν με τους συναδέλφους του πρωταγωνίστησαν σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, μένοντας μάλιστα ατάραχοι. «Πιστεύω στη Μινεάπολις. Την αγαπώ. Και πιστεύοντας στην πόλη μου, πιστεύουμε ότι θα γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε», σημείωσε
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας με ταπεινότητα και ελπίδα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη δύσκολη δουλειά μαζί», είπε ο Φρέι σύμφωνα με το CBS, που εξήγγειλε ότι στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει η δημιουργία μιας «ενοποιημένης δομής διοίκησης», ώστε να βοηθήσει τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών.
Παράλληλα, ο Φρέι δικαιολόγησε τις οργισμένες διαμαρτυρίες, για τις οποίες είπε πως «προέρχονται από τον αυξανόμενο θυμό και τη θλίψη που έπνιξαν τη μαύρη κοινότητά μας, όχι μόνο λόγω αυτών των πέντε λεπτών τρόμου», αλλά εξαιτίας της αντιμετώπισης που τυγχάνουν 400 χρόνια τώρα.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι τα συναισθήματα θυμού και θλίψης είναι «όχι μόνο κατανοητά, είναι σωστά, αποτελώντας μια αντανάκλαση της αλήθειας που έχει ζήσει η μαύρη κοινότητά μας».