Ενεκρίθη σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές θα τεθούν σε υποστήριξη των αφρικανικών και των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.
«Συνήφθη συμφωνία μεταξύ των υπουργών για μια αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», σημείωσε μια διπλωματική πηγή. Η συμφωνία αυτή ήταν «ομόφωνη», διευκρίνισε άλλη διπλωματική πηγή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενέκριναν την αποστολή έως και 1.000 στρατιωτών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ σύμφωνα με αυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, συναίνεσαν για την αποστολή περίπου 500 στρατιωτών οι οποίοι θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στην πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ εδώ και έξι χρόνια.
Στην σύνοδο αυτή οι υπουργοί ενέκριναν ένα σχεδιάγραμμα για την δύναμη αυτή, η οποία θα έχει μέγεθος τάγματος, σύμφωνα με το Ρόιτερς, αλλά τα λεπτομερή στρατιωτικά σχέδια για την αποστολή της χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να λάβουν αυτήν την εβδομάδα την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή αυτή όπως επίσης ότι η δύναμη αυτή θα αρχίσει να φτάνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως τα τέλη του Φεβρουαρίου. Αυτή θα στρατοπεδεύσει γύρω από την πρωτεύουσα Μπαγκουί.
Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες χώρες θα συμβάλλουν με στρατιώτες τους. Η Εσθονία έχει δεσμευτεί για την αποστολή στρατιωτών (έως 55) και η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σουηδία βρίσκονται μεταξύ των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν στρατιώτες, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμβάλλουν.
Την ίδια ώρα και πάλι από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ και ο ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σήμερα για την αποδέσμευση φέτος σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Οι δωρήτριες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων συνήλθαν σήμερα στις Βρυξέλλες, «κινητοποιούνται πλήρως για να προσπαθήσουν να δώσουν τέλος στη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία είχε για πολύ καιρό μείνει ξεχασμένη», σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Αρωγής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Οι συνθήκες στη χώρα επιδεινώνονται με μια ταχύτητα που σπάνια βλέπουμε», πρόσθεσε η Επίτροπος.
Για την «αδιάψευστη επιτυχία» της διάσκεψης αυτής δωρητών έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Ανάπτυξης Πασκάλ Κανφέν. «Τα 496 εκατομμύρια δολάρια (365 εκατομμύρια ευρώ) θα καλύψουν το 90% των ανθρωπιστικών αναγκών για το 2014» και «το 100% του επείγοντος σχεδίου τους τρεις πρώτους μήνες», διευκρίνισε.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε για την χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η ΕΕ 90 εκατομμυρίων, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης 75 εκατομμυρίων και η Γαλλία, η πρώτη χώρα δωρήτρια, 47 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Η προτεραιότητα είναι να συνδεθεί το ανθρωπιστικό ζήτημα με το συνολικό σχέδιο της σταθεροποίησης της χώρας», δήλωσε η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «είναι μια χώρα που έχει καταρρεύσει».
Άμεσα η προτεραιότητα είναι να υποστηριχθούν οι περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του πληθυσμού, που έχει εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα λόγω της βίας μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.
Περίπου 480.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Μπαγκουί, ενώ το 60% από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει ότι «περισσότεροι από τους μισούς από τα 4,6 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας χρήζουν άμεσα βοήθειας».
Στην σύνοδο αυτή δωρητών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετείχαν 40 χώρες και περίπου 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Την ίδια ώρα στο Μπαγκουί, αντιμέτωποι βρίσκονται σήμερα στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στο προσωρινό κοινοβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για την εκλογή του προέδρου της χώρας η δήμαρχος του Μπαγκουί Κατρίν Σαμπά-Πανζά με τον Ντεζιρέ Κολινγκμπά, γιο ενός πρώην προέδρου της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε στον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία χρειαζόταν για να εκλεγεί από αυτόν.
Η Σαμπά-Πανζά είχε συγκεντρώσει 64 ψήφους, δηλαδή μία λιγότερη από αυτήν που θα της εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία, όπως ορίζει το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης (προσωρινό κοινοβούλιο), ενώ ο Κολινγκμπά συγκέντρωσε 58 ψήφους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχαν αναγνωστεί σε δημόσια συνεδρίασή του.
Ο δεύτερος γύρος θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο της χώρας μετά την αποχώρηση του Μισέλ Τζοτοντιά, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 10 Ιανουαρίου λόγω της αδυναμίας του να δώσει ένα τέλος στην διαθρησκευτική βία στη χώρα του.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Μάρτιο από έναν κυρίως μουσουλμανικό συνασπισμό ανταρτών, τους Σελεκά, μετά την οποία προκλήθηκε ένα κύμα σκοτωμών και λεηλασιών το οποίο πυροδότησε αντίποινα από χριστιανικές πολιτοφυλακές.