Οι ΗΠΑ και η Βρετανία φέρονται να προειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση ότι θα σταματήσουν να την υποστηρίζουν αν δεν μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη που είναι γνωστή ως «Γενεύη 2», η οποία προβλέπεται να αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία.
«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μας λένε: οφείλετε να πάτε στη Γενεύη», δήλωσε αξιωματούχος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Λένε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν θα συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν όπως κάνουν τώρα και ότι θα χάσουμε την αξιοπιστία μας ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αν δεν πάμε», συνέχισε.
Οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι θέλουν να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τη συριακή αντιπολίτευση: ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι «δεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προβλέπουν να αποσύρουν τη βοήθειά τους», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζένιφερ Ψάκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι σε σύντομη επίσκεψή του στο Βατικανό.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «δήλωσε σαφώς τι αυτό που διακυβεύεται είναι σημαντικό για το συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης και ότι η διεθνής κοινότητα είναι πεπεισμένη ότι είναι προς το συμφέρον τους όπως και προς το συμφέρον του συριακού λαού να αποστείλουν μια αντιπροσωπευτική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη», υπογράμμισε ωστόσο η Ψάκι.
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός θα πρέπει να αποφασίσει την Παρασκευή αν θα μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη.
Σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης διερωτήθηκε ποια εναλλακτική έχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. «Έχουν απέναντί τους από τη μία πλευρά ένα βάναυσο δικτάτορα που χρησιμοποίησε χημικά όπλα και από την άλλη πλευρά την Αλ Κάιντα, με ποιον θα μιλήσουν εκτός από εμάς;», αναρωτήθηκε.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Γαλλία δεν ασκεί τέτοιες πιέσεις. «Η Γαλλία μας ζητεί να πάμε, αλλά μας λέει: είμαστε μαζί σας όποια απόφαση κι αν πάρετε. Είναι η ίδια θέση με αυτή της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας», που ανήκουν επίσης στους Φίλους της Συρίας, μια συμμαχία 11 χωρών που υποστηρίζει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση.
Την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των 11 αυτών χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Τουρκία), οι οποίοι είχαν συνάντηση στο Παρίσι με τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα, κάλεσαν τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση να μετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης. Ο Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση θα πάρει μέρος στις συνομιλίες και υπογράμμισε ότι η διάσκεψη αυτή θα αποτελέσει «ένα τεστ αξιοπιστίας για όλον τον κόσμο».
Παράλληλα, χτες οι ΗΠΑ και η Ρωσία ζήτησαν να εφαρμοστεί μια περιορισμένη γεωγραφικά «κατάπαυση του πυρός» πριν από τη «Γενεύη 2», κάτι που αποτελεί μια από τις αξιώσεις του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για να μετάσχει στις συνομιλίες, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών στη Συρία, ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ανακαταλάβει εδάφη που βρίσκονται γύρω από το Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από τις μάχες που μαίνονται για δύο εβδομάδες μεταξύ τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία και οι οποίες έχουν αποδυναμώσει τις τάξεις αυτών που μάχονται τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε ανακοίνωσή του ο συριακός στρατός επισημαίνει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προήλασαν από τη βάση τους στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, και ότι κινούνται προς ένα βιομηχανικό συγκρότημα που χρησιμοποιείτο ως βάση των ανταρτών, και την οδική αρτηρία αλ Μπαμπ, την οποία χρειάζονται οι αντάρτες για τον ανεφοδιασμό του μισού Χαλεπιού, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις, μαζί με πολιτοφύλακες που είναι πιστοί στον Άσαντ, έχουν πλέον θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τις περιοχές Νακάριν, Ζαρζούρ, Ταάνεχ και Σουμπεϊχίεχ στην ανατολική πλευρά του Χαλεπιού.
Την ίδια ώρα, στη Χομς, στην κεντρική Συρία, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις της συνοικίας Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι μάχες μεταξύ των μαχητών της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) και αντίπαλων ισλαμιστών όπως και πιο μετριοπαθών ανταρτών έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε δύο εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, τουλάχιστον 8 σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, από επίθεση με όχημα που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, την οποία πραγματοποίησε η ΙΚΙΛ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οκτώ μαχητές των ταξιαρχιών των ανταρτών, ισλαμιστών και άλλων, σκοτώθηκαν από την τεράστια έκρηξη που προκάλεσαν μαχητές» της ΙΚΙΛ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.