Με τον πληθυσμό της να εκτοξεύεται κάθε καλοκαίρι, και, καθώς αποτελεί αγαπημένο προορισμό των κατοίκων της Ρώμης, λόγω της μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα, η παραλιακή πόλη Sabaudia, στην Ιταλία, είναι ταυτισμένη με τον ήλιο και το καλοκαίρι (και τον Μπενίτο Μουσολίνι, που την ίδρυσε το 1933).
Το καλοκαίρι, όπως γράφει το Politico, ο πληθυσμός της φτάνει τις 90.000, από 20.000 τον χειμώνα, και προφανώς ζει από τον τουρισμό.
Η άρση του lockdown στην Ιταλία, αυτή την εβδομάδα, θα έπρεπε να έχει φέρει ανακούφιση στους επαγγελματίες της πόλης. Αλλά πολλοί λένε πως το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους ήρθε πολύ αργά από την ιταλική κυβέρνηση – και με πολλές επιφυλάξεις.
«Η σεζόν αρχίζει συνήθως το Πάσχα» λέει στο Politico ο Rocco Gambacurta, του Lido Azzurro beach club. «Δεν θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε για τα χαμένα έσοδα δύο μηνών. Ό,τι χάθηκε, χάθηκε».
Έπειτα από δέκα εβδομάδες περιορισμών, λόγω του κορονοϊού, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και beach club στην Ιταλία άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα. Αλλά σε παραλιακές πόλεις, όπως η Sabaudia, η επιστροφή «στην κανονικότητα» υπήρξε εντυπωσιακά χαοτική, με επιμέρους περιοχές να καθορίζουν μόνες τους πώς θα γίνει ασφαλής διαχείριση των δημόσιων παραλιών.
«Δεν θα είναι σαν τα άλλα χρόνια. Ο κόσμος φοβάται να γυρίσει στην κανονικότητα» λέει στο περιοδικό η Stefania Beoni, ιδιοκτήτρια τηου μπαρ Caffetteria del Corso.
Σε μία χώρα όπου οι διακοπές στη θάλασσα τον Αύγουστο είναι σχεδόν… συνταγματικό δικαίωμα, όπως σημειώνει το Politico, και ακόμα είναι must το βαθύ μαύρισμα, τα 15 χιλιόμετρα ελεύθερων παραλιών της Sabaudia συνήθως φιλοξενούν έως 80.000 λουόμενους.
Αλλά φέτος, για να τηρηθεί ο κανόνας τήρησης αποστάσεων, θα επιτραπεί η είσοδος μόνο σε 32.000, οι οποίοι θα απολαύσουν τη θάλασσα χρησιμοποιώντας μια ειδική εφαρμογή. Η εφαρμογή δεν λειτουργεί ακόμα και μέχρι στιγμής στους τουρίστες απαγορεύεται να μπουν στη θάλασσα ή να βάλουν την ομπρέλα τους στην ακτή, αν και επιτρέπεται η άσκηση στην παραλία.
Οι παραλίες της Sabaudia δεν περιβάλλονται από βράχια αλλά από αμμόλοφους, κι έτσι θεωρείται δύσκολο να αποτραπεί η είσοδος στην παραλία ανθρώπων οι οποίοι απλώς θα περάσουν από την άμμο και θα φτάσουν εκεί, εάν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα από τα προβλεπόμενα σημεία. Η Αστυνομία αναγνωρίζει πως μπορεί να υπάρξει ζήτημα δημόσιας τάξης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόνο οι πλούσιοι που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε κάρτα μέλους beach club θα μπορούν πραγματικά ελεύθερα να απολαύσουν τις διακοπές τους.
Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις
Για τις εποχικές επιχειρήσεις στις παραλιακές πόλεις της Ιταλίας, οι κανονισμοί τήρησης αποστάσεων αλλά και η αβεβαιότητα απειλούν να φέρουν τη χρεοκοπία τους μόλις ανοίξουν.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, σε μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να τηρείται απόσταση ενός μέτρου ανάμεσα στους θαμώνες. Στο μπαρ Caffetteria del Corso, αυτό σημαίνει μέγιστη εξυπηρέτηση 12 πελατών, αντί για τους 150 που δεχόταν κανονικά στη high season. Η Beoni έβγαλε σε άδεια οκτώ άτομα από το προσωπικό της. Τέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμα της επιχείρησής της, είχε μόλις αρχίσει να βλέπει αξιοπρεπή έσοδα. «Η φετινή θα ήταν χρονιά-ορόσημο, θετική για την πορεία μας» λέει.
Όπως και άλλοι, ανησυχεί πως οι πελάτες θα φοβούνται πολύ ή δεν θα μπορούν να κάνουν διακοπές.
Καθώς η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης υποχωρεί, η κυβέρνηση προσφέρει έως 500 ευρώ σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων για να κάνουν διακοπές στην Ιταλία το φετινό καλοκαίρι.
Αλλά με τα δεδομένα της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων, πολλοί στη Sabaudia είναι επιφυλακτικοί για το εάν θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέρος της οικονομικής βοήθειας που είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο ακόμα δεν έχει δοθεί.
«Μέχρι να φτάσουν αυτά τα λεφτά θα είναι 2030» λέει ο Sergio Chiusuri.
Οι επιχειρηματίες λένε πως χρειάζονται κανονισμοί ρεαλιστικών αποστάσεων, μορατόριουμ στη φορολογία και αποζημιώσεις για τα χαμένα έσοδα παρά δάνεια. Η δήμαρχος της πόλης Giada Gervasi τόνισε πως κάποιοι φόροι είτε περικόπτονται είτε αναβάλλεται η πληρωμή τους, ενώ η δημοτική αρχή σχεδιάζει να πεζοδρομεί τα βράδια το κέντρο της πόλης για να παρέχει περισσότερο χώρο για τραπεζοκαθίσματα.
Αλλά οι τοπικές επιχειρήσεις κατηγορούν τη Gervasi πως δεν έχει σχέδιο. Ο Manuele Avagliano, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, την κατηγορεί πως άφησε τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου σε αχαρτογράφητα ύδατα. Σε ανακοίνωσή του, επισήμανε πως οι καθυστερήσεις στο σχέδιο για την πρόσβαση στις παραλίες θα προκαλέσει «δραματικές συνέπειες» στο εμπόριο.
Οι κάτοικοι της πόλης έχουν πάντως μία ανησυχία: Πώς να επιβιώσουν στο άμεσο μέλλον.
Η δήμαρχος Gervasi παραδέχθηκε πως θα είναι δύσκολο να κερδηθεί το χαμένο έδαφος αλλά δήλωσε αισιόδοξη. «Μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά» δήλωσε στο Politico.
Στην πιτσαρία Il Dollaro — μια οικογενειακή επιχείρηση, η διάθεση είναι πολύ διαφορετική. «Τόσες θυσίες, μια ζωή αφιερωμένη σε αυτό το μέρος, και τώρα;» λέει η ιδιοκτήτρια Antonietta De Blasi, προβλέποντας πως πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.
Εκείνη θα προσπαθήσει να κρατήσει τη δική της ανοιχτή. «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» διερωτάται. «Αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνουμε τη σούμα…».