Η κινητοποίηση των φιλοευρωπαίων καταγράφει πτώση σήμερα στο Κίεβο, καθώς λιγότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι τις προηγούμενες Κυριακές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας για μια νέα διαδήλωση μετά τη θεαματική προσέγγιση της ουκρανικής κυβέρνησης με τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα.
Περίπου 45.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας μια ώρα μετά την έναρξη αυτής της διαδήλωσης στο κέντρο του Κιέβου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν διαδηλώσει τις τρεις προηγούμενες Κυριακές μετά την μεταστροφή της ουκρανικής κυβέρνησης όσον αφορά την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Η διαδήλωση αυτή θα πρέπει να προσφέρει απαντήσεις σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική της αντιπολίτευσης και το μέλλον του κινήματος της Μαϊντάν, της πλατείας της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, η οποία έγινε σύμβολο και κέντρο της αμφισβήτησης, καθώς έχει καταληφθεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα από διαδηλωτές που την έχουν περιβάλει με οδοφράγματα.
Διαδηλωτές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έκρυβαν σήμερα το πρωί την απογοήτευσή τους όσον αφορά τα αποτελέσματα της αμφισβήτησης.
«Το κίνημα της Μαϊντάν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές έκαναν ό,τι μπορούσαν. Τώρα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι αυτοί που πρέπει να δουλέψουν παρασκηνιακά για να εξασθενήσει η εξουσία», υπογραμμίζει ο Οστάπ Νικίτιν, ένας φοιτητής στο Κίεβο.
Ωστόσο η υπογραφή την Τρίτη στη Μόσχα οικονομικών συμφωνιών που προβλέπουν μια πίστωση 15 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία και τη μείωση κατά ένα τρίτο της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας, φάνηκε να αφοπλίζει τους ηγέτες αυτής της αμφισβήτησης που δεν έχει προηγούμενο από το 2004 και τη φιλοδυτική Πορτοκαλί Επανάσταση.
Η διαδήλωση που οργανώθηκε την Τρίτη για να καταγγελθούν αυτές οι συμφωνίες συγκέντρωσε περίπου 50.000 ανθρώπους.
“Η ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση που καθοδηγείται από τη Μόσχα εξόργισε τους αντιπολιτευόμενους, ωστόσο είναι δύσκολο να επικρίνεις την εξουσία για τη μείωση της τιμής του αερίου”, υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Βολόντιμιρ Φεσένκο.
Μετά τις συμφωνίες της Μόσχας, “οι προσπάθειες να σχηματισθεί μια ‘κυβέρνηση τεχνοκρατών’ για να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ δεν είναι πλέον επίκαιρες. Η εξέγερση των ολιγαρχών καταπνίγηκε από το φθηνό αέριο”, υπογράμμισε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και αντιπολιτευόμενος Γιουρι Λουτσένκο, ζητώντας να διευρυνθεί το κίνημα αμφισβήτησης.
Παρόλο που το καθεστώς του Βίκτορ Γιανούκοβιτς έμοιαζε εξασθενηγμένο μετά τη βίαιη διάλυση μιας φοιτητικής διαδήλωσης στις 30 Νοεμβρίου, η οποία αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγονται από ουκρανούς ολιγάρχες, φαίνεται πως έχει τώρα ανακτήσει δυνάεμις.
«Η εξουσία είναι σήμερα πιο ισχυρή απ’ ό,τι το 2004», όταν είχε ανατραπεί από την Πορτοκαλί Επανάσταση, υπογραμίζει ο Φεσένκο.