Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε το Σάββατο τον σκεπτικισμό του σχετικά με την εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών με το Ιράν και κατά πόσο αυτή μπορεί να παράσχει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στη διαμάχη της διεθνούς κοινότητας με το καθεστώς της Τεχεράνης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα.
«Δεν θα έλεγα ότι είναι περισσότερο από 50-50 οι ελπίδες», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ για τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε» συμπλήρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία, παρέχει χώρο και χρόνο για μια μεγαλύτερου φάσματος συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
Ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν επιδιώκοντας ταυτόχρονα να καθησυχάσει το Ισραήλ, ενώ δεσμεύτηκε να διατηρήσει όλες τις επιλογές στο τραπέζι, εντείνοντας τις κυρώσεις ή προετοιμάζοντας μια πιθανή στρατιωτική επίθεση, αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τη συμφωνία.
Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ είναι τεταμένες εξ αιτίας αυτής της ενδιάμεσης συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον ανέφερε μετά τη σύνοδο της Γενεύης ότι η ενδιάμεση συμφωνία θα δώσει στη διεθνή κοινότητα χρόνο για να δει αν η Τεχεράνη λειτουργεί με σοβαρό τρόπο στον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών της, παρέχοντάς της ως προσωρινό αντάλλαγμα περιορισμό των κυρώσεων που θα παράσχει ανακούφιση στην οικονομία της χώρας.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση των κυρώσεων είναι ένα επικίνδυνο δώρο σε μια χώρα που απειλεί την ίδια την ύπαρξή του, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη ως ένα «ιστορικό λάθος».