Μια από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού, στην Ιταλία, είναι η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Πριν δυο ημέρες, στην Σικελία, μια νεαρή γυναίκα δολοφονήθηκε από τον βίαιο σύντροφό της. Επείγει, κατά συνέπεια, η λήψη νέων μέτρων, τα οποία να βοηθήσουν τις γυναίκες που κακοποιούνται, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες.
Η δικηγόρος Αντρέα Κατιτσόνε, πρόεδρος του τμήματος ισότητας της Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ιταλίας, πρωτοστάτησε στην κατάθεση νέων προτάσεων στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, για να συνδυαστεί η κοινωνική ευαισθησία με την τεχνολογική πρόοδο, με στόχο την υπεράσπιση των γυναικών.
«Το επίπεδο της βίας αυξάνεται»
«Οι καταγγελίες για κακοποίηση από μέρους των γυναικών, αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, έπεσαν εντυπωσιακά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Φυσικά -προσθέτει- αυτό δεν αποτυπώνει μια πραγματική μείωση της ενδοοικογενειακής βίας. Αντιθέτως, από τα τόσα αιτήματα βοήθειας που δεχθήκαμε, διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο της βίας αυξάνεται». Διότι η συγκατοίκηση, όλο το εικοσιτετράωρο με βίαιους άνδρες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να κακοποιήσουν τα θύματά τους».
Η Ιταλίδα αυτή δικηγόρος, μαζί με υπεύθυνες άλλων ενώσεων και συνδέσμων, πρότεινε την εκστρατεία για τη διαφήμιση του τηλεφωνικού αριθμού χωρίς χρέωση, στο οποίο οι γυναίκες μπορούν να αποταθούν για να καταγγείλουν άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος τους. Όπως εξηγεί η Αντρέα Κατιτσόνε, αμέσως μετά έγινε ένα επιπλέον βήμα:
«Επειδή, στο σπίτι συχνά δεν υπάρχει πολύς χώρος και ο γυναίκες πρέπει να φροντίζουν και να προστατεύουν τα παιδιά τους, προχωρήσαμε παραπέρα: η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, με τους συνεργάτες της, ετοίμασε μια εφαρμογή την οποία η γυναίκες κατεβάζουν απευθείας στο κινητό τους και λέγεται Youpol. Τους επιτρέπει να ειδοποιούν την Αστυνομία, παρά τον ασφυκτικό, συχνά έλεγχο, που ασκεί ο κάθε βίαιος άνδρας. Φτάνει ένα” κλικ” στην εφαρμογή για να σταλεί το αίτημα βοήθειας. Χάρη σε ένα σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι αστυνομικές δυνάμεις και οι καραμπινιέροι μπορούν να παρέμβουν άμεσα».
Παράλληλα, μαζί με συνεργάτιδές της, η Ιταλίδα δικηγόρος πρότεινε και την εκστρατεία «Xάρτινη μάσκα 1522». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί στην Ισπανία και στην Γαλλία: είναι ένας κωδικός, ένας παρασύνθημα, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γυναίκες οι οποίες πηγαίνουν στα φαρμακεία. Με τον τρόπο αυτό, λένε στον ή στην φαρμακοποιό ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και οι υπεύθυνο του φαρμακείου ειδοποιούν την Αστυνομία, ή δίνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες στην γυναίκα που κακοποιείται.
«Η υπουργός Ισότητας της κυβέρνησης Κόντε, Έλενα Μπονέτι, δέχθηκε θετικά την πρότασή μας και σύντομα θα ξεκινήσει η παράλληλη αυτή εκστρατεία. Είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέσα τα οποία ενισχύονται για να μην νιώσουν ακόμη πιο απομονωμένες όλες οι γυναίκες οι οποίες παλεύουν για να προστατέψουν την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά τους» εξηγεί, τέλος, η Αντρέα Κατιτσόνε.