Οι γερμανικές αρχές είναι προετοιμασμένες να στείλουν εκπροσώπους τους να συναντηθούν με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ σήμερα.
«Εάν το μήνυμα είναι ότι ο Σνόουντεν έχει πράγματα να μας πει και προτίθεται να μιλήσει στις γερμανικές αρχές, τότε θα βρούμε τρόπους, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να τον ακούσουμε», είπε ο Φρίντριχ, αναφερόμενος σε όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση που είχε στην Μόσχα ο βουλευτής των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε με τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Όταν ο Αμερικανός πληροφορικός, πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) θελήσει να δώσει στοιχεία «θα τα δεχθούμε πρόθυμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Εξάλλου η επιτροπή Πληροφοριών του γερμανικού κοινοβουλίου αναμένεται να συνεδριάσει σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Τόμας Όπερμαν.
Σύμφωνα με τον Όπερμαν, η επιτροπή πρόκειται να καλέσει τον Στρέμπελε για να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Σνόουντεν χθες στην Μόσχα.
Ερωτηθείς νωρίτερα σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να λάβει περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την καταγγελθείσα κατασκοπεία σε βάρος της Γερμανίας από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι οι καταθέσεις προσώπων που είναι ενήμερα για την υπόθεση αυτή εναπόκειται είτε στην γερμανική δικαιοσύνη ή στην αρμόδια επιτροπή της ομοσπονδιακής βουλής, σώματα δηλαδή «ανεξάρτητα από την γερμανική κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν στην Γερμανία ο Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι το Βερολίνο είχε απορρίψει το καλοκαίρι το ενδεχόμενο αυτό.
Ένας Ρώσος δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον Αμερικανό, ο Ανατόλι Κουτσέρενα, δήλωσε ότι ο πελάτης του θα μπορούσε να καταθέσει ενώπιον εκπροσώπων των γερμανικών εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση στην Μόσχα, ώστε μην εγκαταλείψει το έδαφος της Ρωσίας, όπου απολαύει καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.
Στην ανοικτή επιστολή του προς τη Γερμανία, ο Σνόουντεν ανέφερε ότι βασίζεται στην διεθνή υποστήριξη για να σταματήσει ο «κατατρεγμός» του από τις αμερικανικές αρχές διότι αποκάλυψε την κλίμακα των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Σνόουντεν ανέφερε ότι οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε συνέβαλαν να έλθουν στο φως ως τότε μυστικές καταχρήσεις των αμερικανικών αρχών.
Επικρίνοντας το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να «μεταχειρίζεται την διαφωνία ως εάν να επρόκειτο περί αποστασίας» και κάνοντας λόγο για μια «συνεχή εκστρατεία διωγμού» του, που τον ανάγκασαν να προσφύγει στη Ρωσία, ο Σνόουντεν υπογράμμισε πως «το να λες την αλήθεια δεν είναι έγκλημα».
«Είμαι βέβαιος ότι με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα εγκαταλείψει την επιζήμια συμπεριφορά της», ανέφερε στην επιστολή του προς την καγκελάριο Μέρκελ, το γερμανικό κοινοβούλιο και τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές.