Ένα γνωμικό που πέρασε στην ιστορία χρησιμοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να περιγράψει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είμαι αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος» αυτήν την ιστορική ημέρα, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενη τη ρήση του Ζαν Μονέ, που θεωρείται ο πατέρας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Η πείρα μας έχει διδάξει ότι η δύναμη δεν βρίσκεται σε μια έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έχοντας στο πλευρό της τους προέδρους άλλων δύο ευρωπαϊκών θεσμών, τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τον Νταβίντ Σασόλι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), μερικές ώρες πριν από την επισημοποίηση του Brexit, σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών (01:00 ώρα Ελλάδος).
«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορεί να βρει κανείς 27 έθνη 440 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μιλούν 24 διαφορετικές γλώσσες, να στηρίζονται το ένα στο άλλο, να εργάζονται από κοινού, να ζουν μαζί. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία -οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί δεν έχουν αλλάξει εξαιτίας του Brexit», σημείωσε.
Το Brexit προσφέρει στις εναπομείνασες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. «μια ευκαιρία που προσφέρεται μόνον μια φορά σε μια γενιά» να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής επανάστασης, στη διαχείριση της μετανάστευσης και στην οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών στον πλανήτη.
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη ότι Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να συνάψει «την καλύτερη δυνατή σχέση» με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, η οποία, ωστόσο, «θα διαφέρει πάντα» από αυτήν που θα είχε, «αν συνέχιζε να αποτελεί μέλος της και ότι οι Βρυξέλλες θα υπερασπιστούν με τη μέγιστη αποφασιστικότητα» τα συμφέροντά τους.
Όμως, δεν πρόκειται για «το τέλος, αλλά για μια αρχή«, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «ο βρετανικός λαός αποφάσισε να μείνει μόνος και εμείς το σεβόμαστε. Αλλά θα παραμείνουμε γείτονες. Έχουμε πολλά κοινά και οφείλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να είμαστε γείτονες και να έχουμε πολύ στενή συνεργασία και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».
«Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ», δήλωσε παράλληλα ο Σασόλι, ο οποίος χαιρέτισε την τεράστια ευκαιρία που ανοίγεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση.